Polévky jsou známé jako zdravá součást jídelníčku. Ne vždy tomu tak ale je. Některé přísady mohou z polévky udělat vysoce kalorické a nezdravé jídlo. Čemu se tedy vyhnout?
Polévka může být škodlivá
Polévky jsou velmi zdravé. Zasytí a zahřejí, zvlášť v zimě. Vydrží několik dní a můžeme z nich mít i skvělou snídani. Bohužel se z nich dá pár přísadami udělat jídlo zcela nevhodné. Někdy dokonce zdraví škodlivé. Navíc rozhodně neprospěje naší snaze o zhubnutí. Kterým přísadám je potřeba se vyhnout?
Nejhorší přísady do polévek
- Smetana – používá se na zahuštění polévek, ale je bohatým zdrojem kalorií a tuku.
- Kostky vývaru s glutamanem sodným – povzbuzují chuť k jídlu, kvůli čemuž sníme víc a selháváme v dietách.
- Klobása – velmi chutný, ale zároveň tučný doplněk, často ale obsahuje mnoho chemikálií a povzbuzuje chuť k jídlu.
- Sýr – pokud si ho rádi sypete na polévku, přijímáte navíc mnoho kalorií, tuku a soli.
- Arašídové máslo – je součástí mnoha receptů na orientální polévky, nicméně obsahuje velké množství cukrů a tuků.
- Mouka – ačkoliv polévku zasytí, přidá mnoho zbytečných kalorií.
- Rafinované pšeničné nudle – neobsahují téměř žádnou vlákninu ani bílkoviny.
Mnoho těchto a dalších přísad je naprosto nevhodných, a přesto je do polévek často přidáváme. Zkuste přinejmenším omezit jejich množství, nebo je nejlépe nahradit vhodnější přísadou.
Co je naopak v polévce zdravé?
Na druhé straně je mnoho ingrediencí, které našemu tělu prospívají a prokazují velkou službu našemu zdraví. Do polévky především na jaře patří nejrůznější bylinky a v zimě naopak luštěniny a sezónní zelenina. Luštěniny polévku zahustí a navíc jsou zdravé. Polévka by měla obsahovat co nejvíce sezónních ingrediencí. Také by se nikdy neměla používat chemická dochucovadla. Bylinky a zelenina a jako základ silný vývar bohatě postačí!
Zdroj: https://www.eatthis.com/worst-soup-ingredients/