Přestože jídelníček pro zdraví a štíhlou linii by měl být rozmanitý tak, aby mohl být udržitelný, stále mnoho lidí hledá způsoby, jak zhubnout v co nejkratší době. Řešením může být mrkev. Je zdrojem mnoha vitamínů a chutná většině lidí. Jaké účinky můžeme očekávat od mrkvové diety a na co si dát pozor?
Všeho moc škodí
Mrkev je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem vlákniny, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí zlepšit trávicí procesy a zhubnout. Kromě toho je známá pro vysoký obsah vitamínu A a betakarotenu, tedy složek nezbytných pro udržení zdravého zraku, podpoření imunity a krásnou pleť. Mrkev obsahuje i vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro nervový systém, a také antioxidanty, které chrání tělo před kardiovaskulárními chorobami a rakovinou.
Jakákoliv jednotvárná dieta s sebou nese pravděpodobnost závažných nedostatků. Proto ani tak zdravá zelenina, jako je mrkev, není schopná poskytnout tělu všechny potřebné živiny. V případě mrkvové diety je nutné počítat s rizikem předávkování betakaroteny. Příliš mnoho této složky v jídelníčků zatěžuje játra. Také může vést k průjmům, nepříjemným křečím a bolestem v žaludku.
Nesmí se užívat dlouhodobě
Mrkvová dieta předpokládá, že denně by měl člověk zkonzumovat asi jeden a půl kilogramu mrkve v různých formách, tedy v salátech, polévkách, pyré nebo jen tak. Mrkev se nesmí loupat, jen důkladně vydrhnout. Doporučuje se přidávat do jídla také trochu olivového oleje kvůli vitamínům rozpustným v tucích. K dochucení lze použít bylinky a citronovou šťávu. Sůl a cukr jsou zakázané.
Mrkvová dieta by neměla trvat déle než tři dny. Lze ji ale také využít jako jednodenní očistnou kúru zaváděnou jednou za týden nebo čtrnáct dní. Ztráta hmotnosti (za tři dny je možné shodit až čtyři kilogramy) je bohužel především důsledkem ztráty vody, je tedy velmi snadné vrátit se na původní váhu.
Zdroj: https://betterme.world/articles/carrot-diet/