Rady a tipy, Zdraví

Ochranu před klíšťaty zvýší správná prevence. Podcenit bychom neměli ani očkování

Chránit se před útokem klíštěte je mnohem lepší než řešit jeho odstranění a případnou infekci. Existuje hned několik věcí, které můžete udělat pro své zdraví a prevenci. Léto je plné klíšťat a všude slyšíme o jejich přemnožení a útocích. Proto se musíte dobře chránit, protože jinak ohrozíte své zdraví. Proto si dávejte pozor na následující věci a snažte se je dodržovat, kdykoli jdete do přírody, včetně parku.

Vhodné oblečení vás ochrání nejlépe

V létě není vůbec příjemné se zakrývat, ale jde o způsob, jak se chránit před klíšťaty. Vysoké ponožky, dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy a klobouk nebo čepice patří mezi nejlepší oděvy do lesa. Ne vždy to bude příjemné, ale jestli se chcete efektivně chránit, oblečení vám hodně pomůže.

Doporučený článek:  Jak posílit oslabené řasy bez drahých kosmetických produktů?

Používání repelentů

Přírodní i chemické repelenty vás velmi efektivně ochrání, protože se všechna klíšťata budou držet daleko od vůně, která jim nevyhovuje. Z přírodních variant velmi dobře funguje citronová tráva, citrusy, levandule nebo tea tree. Všechny fungují skvěle a ochrání vás před nebezpečným hmyzem.

Zdroj obrázku: Freepik

Vyhýbejte se rizikovým místům

Vysoká tráva, keře, husté lesy nebo dokonce městské parky představují riziko. Držte se dál od těchto míst. Zároveň si pamatujte, že ani to vás nechrání úplně. Klíště na vás může spadnout i ze stromu, takže nebezpečí číhá na každém kroku a musíte využít i další (výše uvedené) metody.

Doporučený článek:  Klobása se hodí pro rychlé pohoštění i nedělní oběd

Pravidelně se kontrolujte

Tohle je možná to nejdůležitější. Bez ohledu na všechny repelenty a oblečení, které máte na sobě, se musíte kontrolovat. Po každém návratu z přírody zkontrolujte celé své tělo a znovu to udělejte během dalšího dne. Klíště můžete poprvé snadno přehlédnout, a proto proces opakujte.

Nechte se naočkovat

Chemická ochrana před infekcemi od klíšťat je pochopitelně očkování. Musíte jen myslet na to, že očkování přestává fungovat po prvním infikovaném klíštěti, které se k vám přisaje. Proto je dobré ho pravidelně opakovat. To vám ovšem vysvětlí a doporučí váš lékař.

Zdroj: https://www.nidirect.gov.uk/news/protect-yourself-against-tick-bites