Krása, Stravování

Zima děsí všechny ženy, které potřebují hubnout do plavek. Na kila navíc jde ale vyzrát

Nadváha a obezita jsou obrovským problémem, který se odráží ve zdraví. Každý přebytečný kilogram je zátěží pro srdce a osteoartikulární systém. Všechny orgány jsou přetížené, koneckonců musí poskytovat kyslík a jídlo buňkám, které jsou potřebné pro náš život. Příčin může být několik.

Nedostatek slunce podporuje nadváhu

Tým výzkumníků z Albertské univerzity v Kanadě dokázal, že jedna z příčin přírůstku hmotnosti na podzim nebo v zimě spočívá v nedostatku slunečního světla. Příliš krátké vystavení přirozenému slunečnímu záření může mít za následek nejen horší náladu, ale také přímý vliv na podkožní tukovou tkáň. Kanadští vědci učinili tento objev náhodou během výzkumu pro léčbu diabetu 1. typu.

Doporučený článek:  Ani olivový, ani kokosový. Skutečné bohatství pro zdraví skrývá obyčejný řepkový olej

Jejich výzkum ukázal, že tukové buňky umístěné přímo pod kůží se zmenšují pod vlivem slunečního záření. Proto v létě hubneme rychleji. Bohužel na podzim a zejména v zimě, kdy je sluneční světlo vzácné a hlavně většina z nás tráví tento čas v interiéru, přibíráme rychleji. Kvůli nedostatečnému vystavení přirozenému slunečnímu záření naše tukové buňky zvětšují svůj objem, což přímo ovlivňuje přírůstek hmotnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Podzimní menu

Podzim je vhodný čas pro vychutnání si bohaté nabídky zeleniny a ovoce. Podzim přináší česnek, cibuli, kořenovou zeleninu a dýně. Jedná se o přírodní zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny potřebných pro průběh většiny životních procesů. To nejen stimuluje líná střeva k práci, ale má příznivý vliv na metabolismus tuků a sacharidů. Vláknina přítomná ve stravě dává pocit sytosti, což snižuje touhu po občerstvení, což se na podzim může stát noční můrou.

Doporučený článek:  Oslaďte si život i bez cukru. Zdravější alternativy jsou skvělé do čaje i při pečení

Abychom omezili a přednostně vyloučili ze stravy sladkosti a jiné jednoduché cukry, je třeba do podzimního menu zahrnout komplexní sacharidy, jako jsou kroupy, rýže, neslazené obiloviny, celozrnné těstoviny a chléb z celých zrn, konzumované v malých porcích nejméně 3krát denně. Pro zlepšení imunity a metabolismu se také vyplatí zahrnout vitamín D3.

Zdroj: https://www.walesonline.co.uk/whats-on/whats-on-news/you-gaining-weight-over-autumn-25184310