Stravování

Zapečené palačinky s houbami a špenátem jsou zdravé a zasytí

Jemné tenké palačinky slouží jako základna pro dokonale sytou a zdravou snídani či lehký oběd, který potěší i ty největší hladovce. Když namísto hladké pšeničné mouky použijete celozrnnou žitnou nebo pohankovou mouku, získáte rázem bezlepkovou dobrotu, a pokud vynecháte slaninu, pochutnají si i vegetariáni.

Ingredience:

Na palačinky:

  • 1 vajíčko,
  • 125 ml mléka,
  • 125 ml vody,
  • 125 g hladké mouky,
  • 1 lžíce oleje.

Na náplň:

  • 4 vajíčka,
  • 200 g hub,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 100 g plátků slaniny,
  • 100 g čerstvého špenátu,
  • 1 červená nebo žlutá paprika,
  • 1 malá chilli paprička,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 svazek čerstvé nasekané petrželky,
  • mletý černý pepř dle chuti.
Doporučený článek:  "Moje vegetariánské jídlo milují i masožrouti." Zelenina s bylinkami není přílohou, ale hlavním chodem

Na omáčku:

  • 1 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce plnotučného jogurtu,
  • 3 lžičky kečupu.
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Nejprve připravte palačinky:

Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou či metlou, přidejte k němu mléko, vodu a hladkou mouku. Důkladně promíchejte a vytvořte hladké tekuté těsto. Nechte ho pár minut odležet a předehřejte troubu na 180 °C.

Mezitím připravte náplň:

Plátky slaniny nakrájejte na proužky, houby (můžete použít čerstvé i z konzervy) pokrájejte na plátky. Papriku umyjte, osušte, zbavte stopky a semínek a rozkrájejte ji na proužky. Chilli papričku rovněž očistěte a nasekejte ji najemno. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na jemné kostičky.

Doporučený článek:  Vysoký krevní tlak udrží na uzdě správný jídelníček. Stačí dodržet jen několik pravidel

Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou lžící olivového oleje. Osmažte na něm cibuli, česnek, slaninu a papriku. Vše společně smažte asi 4 až 5 minut a čas od času směs promíchejte. Pak přidejte nasekané chilli a celé omyté a osušené špenátové listy. Když špenát změkne, odstavte směs z kamen.

Na jiné pánvi s trochou oleje osmažte tenké palačinky. Z připraveného množství těsta by měly vyjít asi čtyři kousky.

Připravte zapékací misku a lehce ji vymažte olejem. Vyložte do misky palačinky tak, aby se překrývaly a dovnitř nasypejte restovanou nádivku. Na povrchu zeleninové směsi vytvořte důlek a vyklepněte do něho vajíčko. Lehce ho osolte, případně opepřete a vložte zapékací misku do vyhřáté trouby péct asi na 10 minut, dokud bílek neztuhne.

Doporučený článek:  "Žádný fastfood. Našim dětem buď uvaříš kvalitní zdravé jídlo, nebo s nimi nebudeš" oznámil jsem exmanželce

Po dopečení opatrně vyjměte z trouby, zasypejte čerstvě nasekanou petrželkou.

Připravte omáčku tak, že smícháte majonézu s jogurtem a třemi lžičkami kečupu, promíchejte do homogenní směsi a podávejte k plněným palačinkám.

Zdroj: https://www.waitrose.com/home/recipes/recipe_directory/b/baked_pancakes_with_spinach__cream_and_gruy_re.html