Jemné tenké palačinky slouží jako základna pro dokonale sytou a zdravou snídani či lehký oběd, který potěší i ty největší hladovce. Když namísto hladké pšeničné mouky použijete celozrnnou žitnou nebo pohankovou mouku, získáte rázem bezlepkovou dobrotu, a pokud vynecháte slaninu, pochutnají si i vegetariáni.
Ingredience:
Na palačinky:
- 1 vajíčko,
- 125 ml mléka,
- 125 ml vody,
- 125 g hladké mouky,
- 1 lžíce oleje.
Na náplň:
- 4 vajíčka,
- 200 g hub,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 100 g plátků slaniny,
- 100 g čerstvého špenátu,
- 1 červená nebo žlutá paprika,
- 1 malá chilli paprička,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 svazek čerstvé nasekané petrželky,
- mletý černý pepř dle chuti.
Na omáčku:
- 1 lžíce majonézy,
- 2 lžíce plnotučného jogurtu,
- 3 lžičky kečupu.
Návod na přípravu:
Nejprve připravte palačinky:
Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou či metlou, přidejte k němu mléko, vodu a hladkou mouku. Důkladně promíchejte a vytvořte hladké tekuté těsto. Nechte ho pár minut odležet a předehřejte troubu na 180 °C.
Mezitím připravte náplň:
Plátky slaniny nakrájejte na proužky, houby (můžete použít čerstvé i z konzervy) pokrájejte na plátky. Papriku umyjte, osušte, zbavte stopky a semínek a rozkrájejte ji na proužky. Chilli papričku rovněž očistěte a nasekejte ji najemno. Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na jemné kostičky.
Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou lžící olivového oleje. Osmažte na něm cibuli, česnek, slaninu a papriku. Vše společně smažte asi 4 až 5 minut a čas od času směs promíchejte. Pak přidejte nasekané chilli a celé omyté a osušené špenátové listy. Když špenát změkne, odstavte směs z kamen.
Na jiné pánvi s trochou oleje osmažte tenké palačinky. Z připraveného množství těsta by měly vyjít asi čtyři kousky.
Připravte zapékací misku a lehce ji vymažte olejem. Vyložte do misky palačinky tak, aby se překrývaly a dovnitř nasypejte restovanou nádivku. Na povrchu zeleninové směsi vytvořte důlek a vyklepněte do něho vajíčko. Lehce ho osolte, případně opepřete a vložte zapékací misku do vyhřáté trouby péct asi na 10 minut, dokud bílek neztuhne.
Po dopečení opatrně vyjměte z trouby, zasypejte čerstvě nasekanou petrželkou.
Připravte omáčku tak, že smícháte majonézu s jogurtem a třemi lžičkami kečupu, promíchejte do homogenní směsi a podávejte k plněným palačinkám.
Zdroj: https://www.waitrose.com/home/recipes/recipe_directory/b/baked_pancakes_with_spinach__cream_and_gruy_re.html