Rady a tipy, Zdraví

Žaludeční chřipku není radno podcenit. Do formy tělo vrátí pomalý proces zavádění potravin

Žaludeční chřipka je problém, který zažil určitě každý z nás. Malátnost, neschopnost vstát, zvracení nebo průjem jsou prvními příznaky, které mohou přetrvávat po celou dobu nemoci. Rozhodně byste ji neměli podcenit, raději dbejte na to, co je potřeba, ať se co nejdříve zase dostanete do formy. My vám poradíme, jaké potraviny jsou vhodné při této nemoci a čemu se naopak vyhýbat.

Co si můžete dát při žaludeční chřipce?

Žaludeční chřipka je stav, který je vám možná známý. Je způsobená tím, že se organismus brání  určitým procesům v těle. Oslabení organismu se pak projevuje právě tím, že nemáte chuť k jídlu. S tím souvisí také nedostatek tekutin v těle nebo další přidružené problémy, jako je průjem, zvracení a celková slabost  těla. Jak se proti tomu bránit a co vůbec během nemoci jíst a pít?

Doporučený článek:  Sladkému málokterá žena odolá. Dortík zažene všechny chmury, bohužel jen na chvíli

Možností není mnoho. Hned první den byste měli jen pít, a to obyčejnou vodu, abyste zabránili dehydrataci. Někdo doporučuje i mléko nebo naředěnou ovocnou šťávu, to už ale záleží na každém z nás, protože nikdo netuší, jak se po nich budete cítit. Voda s citronem a trochou soli je velmi vhodná, protože tělu dodá i vitaminy a minerály.

Zdroj obrázku: Freepik

Další dny už zkuste jíst

Někdo vydrží bez jídla i dva nebo tři dny, ale co nejdříve tělu nějaké dopřejte. Samozřejmě postupujte pomalu a zkuste potraviny, které nezatěžují žaludek ani střeva. Tabu by měl být alkohol, stejně jako sladké potraviny nebo smažená a tučná jídla. Produkty by měly být polotekuté a lehce stravitelné. Dietní vláknina je pro nemocný žaludek také důležitá.

Doporučený článek:  Křehké a dokonale nadýchané: stačí vyměnit mouku za jinou přísadu a palačinky budou bezkonkurenční

Rýžová kaše, krupice uvařená ve vodě nebo další jednoduché potraviny jsou vhodné i druhý a třetí den nemoci. Můžete si dát také nesladké sušenky nebo chléb. Postupně do jídelníčku zařazujte ovoce, zeleninu a další potraviny, na které jste byli zvyklí. Tělo si navykne postupně a nebude vás trápit nafouklé břicho nebo jiné problémy se zažíváním.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-when-you-have-the-stomach-flu