Domov, Rady a tipy

Vodní kámen jednou dostihne každou konvici. Před zničením ji ochrání jednoduché vyčištění

Čištění elektrické nebo tradiční konvice je důležité, protože zabraňuje tvorbě vodního kamene a také odstraňuje z konvice nečistoty a možné bakterie. Kromě toho se sediment nahromaděný po mnoho týdnů může stát příčinou zničení zařízení nebo zhoršení kvality vařené vody. Jak čistit konvici domácími prostředky? Toto čištění je velmi levné, efektivní a také ekologické.

Proč je čištění konvice důležité?

Pravidelné čištění rychlovarné konvice jak doma, tak i na pracovišti je velmi důležitým postupem, který pomáhá vyhnout se tvorbě vodního kamene. Nahromaděný vodní kámen vypadá nevzhledně a hlavně může být příčinou poškození zařízení a také negativně ovlivňuje kvalitu vody. Na trhu je k dispozici mnoho čističů varných konvic. Než po nich sáhnete, vyzkoušejte ekologické způsoby, které jsou mnohdy dokonce i levnější. Čištění provádějte alespoň jednou měsíčně.

Doporučený článek:  Pivo by měla mít v lednici každá žena. Díky němu bude každý outfit dokonalý
Zdroj obrázku: Freepik

Čištění konvice kyselinou citronovou

Kyselina citronová je často používanou složkou čisticích prostředků. Snadno vyčistí zanesenou špínu i vodní kámen vytvořený v konvici a díky svému antibakteriálnímu účinku odstraní veškeré nečistoty. Jak ji aplikovat? Nasypte celý sáček kyseliny citronové do konvice, nalijte vodu a přiveďte tuto směs k varu.

Nechte směs hodinu odstát, aby kyselina mohla pracovat. Po uplynutí této doby vylijte obsah do odpadu a důkladně konvici vypláchněte. Pak v konvici raději několikrát převařte čistou vodu, abyste se zbavili zbytků kyseliny. S touto směsí můžete také vyčistit vnější části konvice.

Doporučený článek:  Plýtvání vodou je zbytečné. I malé změny ušetří ročně tisíce korun

Jedlá soda pro speciální úkoly

Jedlá soda má mírně abrazivní účinek, díky kterému se může snadno vyrovnat s vodním kamenem v konvici. Jediné, co musíte udělat, je nasypat tři lžíce tohoto produktu do konvice s vodou a nechat tuto směs čtvrt hodiny působit. Poté přístroj opláchněte vodou a kartáčem jej očistěte od zbytků sody. Nezapomeňte však, že je zakázáno vařit sodu, aby nedošlo k poškození konvice. Důkladné odvápnění zařízení tímto prostředkem je jednoduché a zabere vám jen několik okamžiků. 

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/how-to-descale-a-kettle