Rady a tipy

Veselé barvy rozzáří jídelníček. Kouzlit můžeme s kořením i květy

Máte rádi kulinářské experimenty a jste umělecká duše? Spojte tyto dvě přednosti dohromady a vytvořte doslova umělecké dílo na talíři! Vždyť jídlo nemusí mít vždy jen takové barvy, které se od nich očekávají! Navíc nemusíte použít jen potravinářská barviva, ale kouzlit s pomocí surovin, které dodají jídlu nejen barvu, ale také chuť. Vytvořte pestrobarevné a krásně vyladěné talíře plné hravosti a fantazie! Bude to bavit vás i vaše strávníky.

Při vaření si hrajte

Hraní není jenom pro děti, a pokud si to myslíte, je to věčná škoda. Pokud popustíte uzdu své fantazii a odvážete z uzdy své zažité konvence, můžete vytvořit nádherné barevné a chuťové kombinace, které jsou neotřelé a ozvláštní i to nejomšelejší jídlo.

Doporučený článek:  Popraskané a suché paty ocení ošetření aspirinem

Barvení knedlíků potravinářským barvivem je jen jednou z možností, které můžete zvolit. Mnohem lepší je ale dopřát svým pokrmům trochu šťavnatosti a pikantnosti jiných surovin, které navíc dodají jídlům i nějaké vitaminy a minerály navíc.

Kurkuma, bazalka či řepa

Barev je v přírodě víc než dost a i mezi zeleninou, ovocem a kořením jí najdeme víc než dost. Proč toho tedy nevyužít! Přimíchejte do těsta rozmixovanou zeleninu požadované barvy a rázem naprosto proměníte dimenze svého vaření.

Zdroj obrázku: Freepik

Které přísady zvolit?

  • Červená a oranžová – rajčatová pasta,
  • žlutá – kurkuma, kari nebo žluté byliny, jako je měsíček lékařský či aksamitník,
  • zelená – špenát, bazalka či jiné druhy zelených bylinek (zvolte podle druhu výsledného pokrmu a ostatních použitých surovin),
  • fialová – červená řepa, borůvky či černý rybíz,
  • modrá – modrá je nejméně obvyklá, nicméně i tu lze vytvořit. Zkuste přidat sušené či čerstvé květy chrpy, slézu nebo ibišku.
Doporučený článek:  Jedlá soda zjemní suchá chodidla a popraskané paty

Ozdobte talíř jedlými květy

Zeleninové saláty, ale také těstoviny či masitá jídla můžete zkrášlit přidáním jedlých květů z louky nebo ze své zahrádky. Stálicí jsou u nás květy bezu, případně květy cuket, které se často smaží obalené v těstíčku. Ty ale talíř příliš neozdobí.

Zkuste raději čerstvé různobarevné kvítky lichořeřišnice, které chutnají podobně jako ředkvičky, anebo nasládlé růže, jemné sedmikrásky či voňavé fialky, mateřídoušku, heřmánek, měsíček či macešky. Chutné jsou také chrpy, květy lípy, ibišku nebo máty.

Zdroj: https://food52.com/blog/16265-how-to-make-all-natural-food-dyes-from-ingredients-in-your-kitchen