Nadýchaný, lahodný, čokoládový a veganský. Dezert, který se vám dnes chystáme představit, má všechny výhody, které si jen dovedete představit. Jemná bublanina z kakaového těsta s čerstvými jahodami je navíc rychlá a snadná na přípravu a potřebovat budete vyjma jahod jen pár základních surovin. Dopřát si ji proto můžete, kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého.
Ingredience:
- 1,5 hrnku hladké mouky,
- 3/4 hrnku třtinového cukru,
- 1 lžíce vanilkového cukru,
- 3 lžíce neslazeného kakaového prášku,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 1/3 hrnku rostlinného oleje,
- 1 lžíce jablečného octa,
- 1 hrnek studené vody,
- špetka soli,
- jahody,
- moučkový cukr na posypání.
Návod na přípravu:
Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní třtinový a vanilkový cukr, kakaový prášek a prášek do pečiva. Nakonec ještě špetku soli a všechny suché přísady důkladně promíchejte.
Vytvořte důlek veprostřed kopečku suché směsi a přilijte rostlinný olej, studenou vodu a jablečný ocet. Vařečkou nebo elektrickým šlehačem všechny přísady smíchejte a vytvořte hladké a polotekuté těsto, které by mělo být úplně bez hrudek. Jestliže se v těstě nějaké hrudky utvořily, pomozte si ponorným tyčovým mixérem, kterým docílíte bezchybné a hladké konzistence.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte plech s vyššími stěnami, anebo kulatou dortovou formu. Vyložte formu pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto.
Jahody důkladně umyjte nejprve pod proudem studené vody, pak je vložte do cedníku, přiveďte k varu vodu v konvici a jahody spařte. Nakonec je ponořte do lavoru se studenou vodou a nechte je asi pět minut máchat. Tímto postupem zbavíte jahody všech hrubých i jemných nečistot a vyplavíte z nich pesticidy a jiné chemické látky, které byly použity při jejich pěstování.
Úplně nakonec zbavte jahody stopek, osušte je papírovými utěrkami od přebytečné vody (naředila by těsto a narušila by jeho konzistenci) a nakrájejte je na půlky, případně čtvrtky. Ovoce pak rovnoměrně rozložte na těsto v plechu.
Pečte bublaninu asi 30 až 35 minut. Po dopečení nechte vychladnout a zasypejte povrch moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.
Zdroj: https://www.rainbownourishments.com/vegan-strawberry-cake/