Stravování, Zdraví

Udržte cholesterol na uzdě pomocí zdravých drinků. Čerstvě vymačkané šťávy tělu maximálně prospějí

Čím více masa a vysoce zpracovaných potravin je ve vaší stravě, tím je větší riziko, že můžete mít problémy s příliš vysokým cholesterolem. Zajímáte-li se o své zdraví, zahrňte mezi každodenní aktivity i pohyb a naplňte si menu zeleninou a ovocem. A pokud můžete, často sáhněte i po domácích čerstvých šťávách.

Cholesterol není jen špatný

Nejčastěji mluvíme o cholesterolu v negativním kontextu. Není neobvyklé slyšet o tom, že někdo ze známých má cholesterol. Tato informace většinou znamená, že daná osoba má problémy se zvýšeným cholesterolem. Protože cholesterol jako takový máme v těle všichni. Je pro náš život potřebný, protože plní několik důležitých funkcí, mezi něž patří například správné fungování nervového systému, a je důležitou složkou nervových buněk.

Doporučený článek:  Většina lidí neumí toaletu správně použít. Důsledkem jsou hemeroidy i zácpa

I když je pro náš život nezbytný, jeho příliš vysoká hladina je pro nás škodlivá. Hypercholesterolémie výrazně zvyšuje riziko vzniku aterosklerotických lézí a mnoha chorob kardiovaskulárního systému. Tato nemoc následně vyžaduje léčbu mnoha léky. Ale prvním a nejdůležitějším krokem je jako vždy změna životního stylu. Dobrou volbou v tomto případě jsou také čerstvé šťávy. Samozřejmě v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou a zdravým jídelníčkem.

Zdroj obrázku: Freepik

Šťávy ke snížení cholesterolu

Skvělou volbou je například šťáva z granátového jablka. Je možné ji sehnat v mnoha obchodech. Lepší však je pořídit si toto ovoce a šťávu si připravit doma. Stačí ovoce oloupat a jeho šťavnatá semena vložit do pomalého odšťavňovače. Můžete zkusit i šťávu z artyčoku, kterou je vhodné smíchat se špenátem, citrónem a lžičkou medu. Kapusta je považována za superpotravinu, proto stojí za to využít její vysokou nutriční hodnotu co nejčastěji.

Doporučený článek:  Na parazity v těle ukazuje několik příznaků

Výborně chutná v kombinaci s jablkem, citrónem a mrkví. Špenát se hodí k mnoha druhům ovoce. K hrsti jeho zelených listů stojí za to přidat jedno jablko, jeden pomeranč nebo hrušku, polovinu citronu, dva stonky celeru a kousek zázvoru. Všechny ingredience vložte do odšťavňovače a vychutnejte si tuto zdravou šťávu. A na závěr můžete také vyzkoušet šťávu z červené řepy. Tu je také vhodné kombinovat s ovocem. Po odšťavnění ji však nechte postát alespoň 15 minut a pijte ji pomalu. Pokud byste ji vypili příliš rychle, mohlo by vám být nevolno.

Zdroj: https://graciouslynourished.com/smoothies-to-lower-cholesterol/