Stravování

Tajemství dlouhověkosti odhaleno. Inspiraci najdeme v kuchyních po celém světě

Receptů a metod pro dlouhověkost se v historii objevilo již mnoho. Existují lidé, kteří se dožili 100 a více let. Ostatní se jich neustále ptali, jak se jim podařilo tohoto věku dosáhnout, a častou odpovědí byla dieta. Strava je v našem životě velmi důležitá. Není divu, že přímo souvisí také s dlouhověkostí. Co byste měli jíst, abyste si užili dlouhý život?

Dlouhověkost fascinuje lidstvo po mnoho let

Vědci a různí odborníci zkoumají dlouhověkost již mnoho let. Největší počet lidí, kteří se dožívají vysokého věku, žije v Japonsku a 88,1 procenta z nich tvoří ženy. Podobných míst je ale po celém světě více. Jsou jimi například Sardinie, řecký ostrov Ikaria nebo Kostarika. Co mají společného lidé z takto odlišných koutů světa? Jak se ukázalo, jejich strava je bohatá na luštěniny, zejména na fazole.

Doporučený článek:  Tousty s jahodami třikrát jinak: letní svačina, která zažene chuť na sladké
Zdroj obrázku: Freepik

Chcete se dožít 100 let? Tohle nejezte!

Není žádným překvapením, že základem pro dlouhý život je zdravá strava. Rychlé občerstvení v této dietě nemá své místo. Vysoce zpracované potraviny jsou přímou cestou k mnoha onemocněním, což může život hodně zkrátit a zhoršit jeho kvalitu. Zapomeňte ale také na sladkosti, hotové tyčinky a podobné produkty. Domácí dezerty si samozřejmě dopřát můžete, ale jen jednou za čas. Vyloučit byste měli také cukr, včetně slazených nápojů.

Co si dávají na talíř lidé, kteří znají tajemství dlouhověkosti?

Lidé na Kostarice často jedí kukuřici a pomeranče, které jsou bohaté na vitamín C, zatímco v Řecku převládá středomořská strava založená na mořských plodech, zelenině a olivovém oleji. Lidé na Sardinii preferují červené víno ve zdravém množství. Sklenička červeného vína k večeři může pomoci podpořit zdraví, když si ji dáte jednou za čas.

Doporučený článek:  Transmastné tuky nepatří do jídelníčku, je vhodné nahradit je zdravější alternativou

Červené víno je trochu kontroverzní, ale obsahuje draslík, hořčík a vápník. Antioxidanty z červeného vína také pomáhají zpomalit proces stárnutí pleti. Japonci zase věří, že byste měli jíst jen do chvíle, kdy budete na 80 % sytí. Díky tomu vznikne energetický deficit a nedojde k přetížení organismu. Důležitou složku jejich jídelníčku tvoří tofu, miso polévka, kurkuma a zázvor.

Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-live-longer/