Plýtvání potravinami je v posledních letech tématech číslo jedna. Mnoho lidí netuší, jak suroviny správně dávat do lednice, někteří ani neví, které tam patří a jaké by měly raději zůstat venku na lince nebo ve spíži. Právě kvůli nevědomosti se pak mnoho potravin vyhazuje, přitom je to zcela zbytečné a dají se využít i jinými způsoby, pokud budete vědět, že je sníst nestihnete.
Jak potraviny správně poskládat do lednice?
Jestli chcete mít potraviny dlouho čerstvé a bez příznaků chorob nebo plísní, je potřeba vědět, kam je máte uložit. Lednice rozdělujeme na několik sektorů, ve vrchní části lednice je vyšší teplota, a proto se sem hodí jogurty, kefíry nebo ostatní mléčné výrobky. Prostřední police se nejvíce hodí na sýry, uzeniny nebo uvařené jídlo, které máte v lednici na vychlazení. Na tu nejnižší se pak hodí maso a ryby.
Pod policemi pak najdete zásuvky, které jsou určené hlavně na zeleninu a některé druhy ovoce. Ovoce se dává spíše na kuchyňskou linku, ale některé druhy můžete mít i v lednici. Zásuvky zaručí, že tam vydrží zelenina delší dobu čerstvá. Využít ale můžete také dveře chladničky, kam se hodí nejen marmelády nebo omáčky, ale také vejce. Dejte ale pozor, protože ve dveřích lednice se teplota velmi často mění.
Jaké nádoby jsou nejvhodnější na uskladnění potravin?
Mezi nejlepší nádoby na uskladnění potravin nepatří plastové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naopak, ty nejlepší jsou skleněné s plastovými víčky, díky kterým poznáte, jakou potravinu máte kde ukrytou. Tyto nádoby se velmi snadno udržují a není problém s jejich vymýváním. Ze skla se navíc do potravin nedostanou žádné škodlivé látky, které by mohly ovlivnit jejich chuť.
Vyplatí se mít doma také porcelánové nebo plastové krabičky, které jsou vhodné například na potraviny, které jsou ještě zabalené. Z plastu se do jídla mohou dostat látky, které jsou pro naše tělo nevhodné. Koupíte je ale v různých tvarech i velikostech a jsou vhodné například na svačiny nebo oběd do práce.
Zdroj: https://www.nidirect.gov.uk/articles/food-safety-advice