Některé falešné zprávy, které jsou zveřejněny na internetu, dokáže čtenář prohlédnout na první pohled. Najdou se však i takoví, kterým tyto zprávy nemusí být jasné a věří všemu, co na internetu přečtou. V poslední době jsou častým tématem jedovaté látky obsažené v tom, co konzumujeme každý den. Některé informace jsou jasně smyšlené a jiné v nás mohou vzbuzovat smíšené pocity.
Pikantnost hraničící s nebezpečností
Pikantní jídla buď milujeme, nebo se jim obloukem vyhýbáme. Přidání rozumného množství pikantního koření do jídla může být zajímavým prvkem k dochucení. Chilli papričky obsahují kapsaicin, který je zodpovědný za štiplavou chuť. V malém množství je velmi prospěšný pro naše zdraví. Může zlepšit metabolismus, snížit bolest i množství volných radikálů, které jsou zodpovědné za různé civilizační choroby. Nadbytek kapsaicinu však může být velmi nebezpečný.
Pravidelná konzumace většího množství může dráždit žaludeční sliznici, způsobit pálení a zvýšit riziko i takových onemocnění, jako jsou vředy, reflux a pálení žáhy. I když se tyto skutečnosti zdají být bolestivé, někdo si řekne, že nejsou až tak škodlivé pro zdraví. Nadměrný kapsaicin v těle však může poškodit játra a to může být smrtelné. Nemějte však strach si teď dát chilli. K tomu, abyste jednou dávkou zničili játra, byste museli sníst 1,3 kg kapsaicinu najednou.
Jedovaté brambory
Už naši předkové využívali brambory ve velkém množství a na různé způsoby. Někteří lidé se jim však vyhýbají jako ohni. Důvodem je označení brambor za vysoce kalorické potraviny, které škodí naší štíhlé linií. Může to být způsobeno vysokým obsahem sacharidů. Sacharidy mohou při přebytku v naší stravě způsobovat přírůstek hmotnosti, můžou ale také zvyšovat hladinu cukru a ničit zuby. Tyto látky však nejsou nejnebezpečnější složkou brambor. V bramborách můžete nalézt toxickou látku solanin.
Solanin je látka, která má dva účinky. Na jedné straně ochraňuje zeleninu před škůdci, na druhé straně může mít velmi škodlivý účinek pro lidi. Po požití může dojít k silné bolesti hlavy, horečce, svalové paralýze, a v extrémních případech až ke kómatu a smrti. Solaninu v bramborách bychom se však neměli bát. Tato látka se nachází v zelených částech hlíz a v jejich výhoncích. Těch se před vařením zbavujeme a navíc tepelné zpracování eliminuje účinek solaninu. Proto je důležité dávat si pozor na syrové brambory.
Zdroj: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/10-nutrition-myths-debunked, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-capsaicin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29053935/, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6338654/