V naší kuchyni je velmi populární pšeničná mouka. Používáme ji na pečení koláčů, výrobu knedlíků a pečení chleba. Stále více lidí však hledá zdravější náhrady. Skvělou volbou je rýžová mouka, která má také prospěšné účinky na zdraví.
Zdravotní vlastnosti
Rýžovou mouku milují zejména lidé, kteří jsou alergičtí na lepek. Je bohatým zdrojem vitamínů B1 a B6, obsahuje železo, niacin, hořčík a zinek. Mouka připravená z tmavé rýže je mnohem bohatší na živiny než mouka vyrobená z bílých zrn. Vitamíny a živiny, které se nacházejí v rýžové mouce, snižují hladinu špatného cholesterolu.
Dokáže navíc zlepšovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu může snížit riziko aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice. Rýžová mouka může být v některých obchodech dražší, ale kvalitativní vlastnosti v mnoha ohledech převyšují ty, které nabízí pšeničná mouka. Proto byste měli zvážit koupi dražšího výrobku.
K čemu používat rýžovou mouku
Ukazuje se, že rýžová mouka může být vynikající náhradou pšeničné mouky. Je však důležité mít na paměti správné proporce. Rýžová mouka je lepkavější a má hygroskopické vlastnosti. To je důvod, proč byste měli do pokrmů přidávat méně, než je uvedeno v receptech, které obsahují pšeničnou mouku. Například pokud se v receptu používá jeden šálek mouky, ideální hodnota pro rýžovou mouku budou 3/4 šálku.
Rýžová mouka obohacuje jídla o charakteristickou orientální chuť. Můžete ji však úspěšně použít pro přípravu pečiva, výrobu domácího chleba nebo hnětení těsta na palačinky nebo knedlíky. Jídla připravená na bázi rýžové mouky budou nejen zdravější a zajímavější, ale budou také skvělou alternativou pro lidi, kteří se chtějí vyhnout lepku ve své stravě.
Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36181452/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467539/, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=76&contentid=20061-1, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31619613/