Zdraví

Rebarborová tinktura uleví trávení a potěší sladkokyselou chutí. Její přípravu zvládne úplně každý

Rebarbora je velmi oblíbená. Můžete si z ní upéct vynikající dorty nebo koláče, ale hodí se také na výrobu kompotů. Připravit si můžete i domácí tinkturu. Sladká a zároveň kyselá chuť dodává této rostlině na jedinečnosti.

Jak chutná rebarborová tinktura?

Rebarbora je rostlina, kterou si můžete snadno vypěstovat na zahradě. Vyznačuje se hlavně kyselou chutí, která má v sobě trochu sladkosti. Hodí se především do koláčů, ale snadno si z ní vyrobíte právě tinkturu. Rebarbora je růžová, bude se hodit pro každou příležitost. Na co se dá použít tinktura? Ochutnat ji můžete v každé restauraci, která se zaměřuje na domácí potraviny.

Doporučený článek:  Silná dvojka pro pevné kosti: doplňte je do jídelníčku a užijte si pohyb bez bolesti

Můžete ji dokonce použít také do nápojů, jestli chcete překvapit své přátele na večírku. Ukážeme vám recept na tinkturu, kterou můžete použít v případě nejen nemocí. Budete potřebovat kilogram rebarbory, 0,5 litru vodky nebo lihu, 300 ml vody a 200 g bílého cukru. Poté už stačí se jen pustit do přípravy.

Zdroj obrázku: Freepik

K rebarboře můžete přidat další suroviny

Rebarboru nejdříve pečlivě umyjte pod tekoucí vodou a osušte. Nakrájejte na kostičky a dejte do skleněné nádoby. Nasypte cukr, přidejte alkohol i vodu. Dejte na tmavé místo a nechte stát asi 4 týdny. Každé dva dny ale misku protřepejte, aby se cukr dostal do všech míst. Po měsíci nakonec přeceďte, protože se tím zbavíte zbytků rebarbory. Nalijte směs do menších lahví a dejte znovu na chladné místo.

Doporučený článek:  Dlouhé spaní neprospívá tělu tak, jak se může zdát. Někdy tělu dokonce výrazně škodíme

Tinktura musí ještě tři měsíce zrát. Do ní pak můžete přidat ještě cukr, ale třtinový. Někdo do receptu přidává například jahody, a to hlavně kvůli výrazné chuti. Jestliže máte chuť experimentovat, můžete použít také pomeranč. Citronová šťáva má skvělé účinky, stejně jako zázvor. Tinktura pomůže trávicímu systému správně pracovat a bude se hodit na plynatost nebo zácpu.

Zdroj: https://diywitheverclear.com/recipes/rhubarb-tincture/