Rebarbora je velmi oblíbená. Můžete si z ní upéct vynikající dorty nebo koláče, ale hodí se také na výrobu kompotů. Připravit si můžete i domácí tinkturu. Sladká a zároveň kyselá chuť dodává této rostlině na jedinečnosti.
Jak chutná rebarborová tinktura?
Rebarbora je rostlina, kterou si můžete snadno vypěstovat na zahradě. Vyznačuje se hlavně kyselou chutí, která má v sobě trochu sladkosti. Hodí se především do koláčů, ale snadno si z ní vyrobíte právě tinkturu. Rebarbora je růžová, bude se hodit pro každou příležitost. Na co se dá použít tinktura? Ochutnat ji můžete v každé restauraci, která se zaměřuje na domácí potraviny.
Můžete ji dokonce použít také do nápojů, jestli chcete překvapit své přátele na večírku. Ukážeme vám recept na tinkturu, kterou můžete použít v případě nejen nemocí. Budete potřebovat kilogram rebarbory, 0,5 litru vodky nebo lihu, 300 ml vody a 200 g bílého cukru. Poté už stačí se jen pustit do přípravy.
K rebarboře můžete přidat další suroviny
Rebarboru nejdříve pečlivě umyjte pod tekoucí vodou a osušte. Nakrájejte na kostičky a dejte do skleněné nádoby. Nasypte cukr, přidejte alkohol i vodu. Dejte na tmavé místo a nechte stát asi 4 týdny. Každé dva dny ale misku protřepejte, aby se cukr dostal do všech míst. Po měsíci nakonec přeceďte, protože se tím zbavíte zbytků rebarbory. Nalijte směs do menších lahví a dejte znovu na chladné místo.
Tinktura musí ještě tři měsíce zrát. Do ní pak můžete přidat ještě cukr, ale třtinový. Někdo do receptu přidává například jahody, a to hlavně kvůli výrazné chuti. Jestliže máte chuť experimentovat, můžete použít také pomeranč. Citronová šťáva má skvělé účinky, stejně jako zázvor. Tinktura pomůže trávicímu systému správně pracovat a bude se hodit na plynatost nebo zácpu.
Zdroj: https://diywitheverclear.com/recipes/rhubarb-tincture/