Proso obsahuje spoustu bílkovin, ale také vitaminy E a B a lecitin, který velmi ovlivňuje práci lidského mozku. Proso je známé především z krupice, dodá tělu potřebné množství železa a také křemíku. Ten je důležitý v péči o klouby a vlasy, dobře působí také na náš metabolismus. Navíc proso neobsahuje lepek, takže ho mohou také lidé s alergiemi.
Pokud si proso uvaříte, získáte imunitu vůči virům
Vařené proso může pomoci v boji proti nepříjemnému kašli, zabrání výtoku z nosu a vyléčí také záněty sliznice. Bude dobře bojovat proti virům a vyčistí ledviny i játra. A jak takové proso uvařit? Proso důkladně opláchněte, zalijte vroucí vodou a pomalu vařte asi půl hodiny. Pět minut před koncem vaření přidejte do krupice nakrájené jablko, několik rozinek, meruňky nebo ořechy. Proso ale neoslazujte.
Můžete si z prosa udělat také odvar. Stačí nalít 250 ml vroucí vody na opláchnuté proso, vařit asi 15 minut a poté nechat dvě hodiny odstát. Poté odvar přeceďte, několikrát denně si s ním vypláchněte oči a budete mít za několik týdnů pokoj od unavených očí.
Jestli trpíte na záněty ledvin, vyzkoušejte následující recept
Stačí opláchnout 1/3 hrnku krupice, nalít na ni litr vroucí vody, nechat působit přes noc a následnou směs několikrát denně vypít. Pomůžete tím ledvinám a uleví se vám. Během několika dní se můžete zbavit nepříjemného zánětu. Proso má navíc stejnou nutriční hodnotu jako ovesné vločky, a tak se hodí i ke snídani pro doplnění energie.
Hodí se pro ty, kteří musí být na bezlepkové dietě. Proso je zdrojem vitaminů skupiny B a také železa. Proso je dobře stravitelné, výživné a při správném dochucení bude i velmi chutné. Můžete ho tak zařadit do svého jídelníčku, v kombinaci s ovocem a ořechy se stane velmi oblíbenou variací. Nebojte se vyzkoušet nové potraviny, které vám mohou změnit život.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-millet