Zdraví

Potravinové alergie provází typické příznaky, úlevu přinesou bylinky

Potravinové alergie se zpravidla vyvíjejí během života. Zjistit je můžete buď už v dětství, anebo až v dospělosti. Typickým projevem je kopřivka a svědění kůže. Také se mohou na některých částech těla objevit otoky. Pokud jsou příznaky vážné, je potřeba ihned kontaktovat záchrannou službu. S mírnými projevy si lze ovšem poradit i v domácích podmínkách.

Jak poznat potravinovou alergii?

Zde je přehled příznaků, které mohou být spojené s potravinovou alergií:

  • Celková slabost organismu. Máte náhlé a silné bolesti hlavy, kloubů, svalů a k tomu jste malátní, apatičtí a cítíte závrať? I to mohou být příznaky potravinové alergie.
  • Poruchy trávení a vyprazdňování. Při alergiích na potraviny dochází i k průjmu, někdy zvracení a nevolnostem.
  • Kožní projevy. Zpravidla se vyskytne i kopřivka, svědění pokožky, otoky a další.
Doporučený článek:  Zdravý jídelníček není drahý, tyto potraviny jsou snadno dostupné
Zdroj obrázku: Freepik

Jak zasáhnout při podezření na potravinovou alergii?

Pakliže jsou projevy potravinové alergie mírného charakteru a nezměnilo se vaše dýchání a další fyziologické funkce, můžete situaci vyřešit i doma. Možné je požití volně prodejných antihistaminik, jako je například Analergin. Tyto léky příznaky zmírní. Také vylučte ze svého jídelníčku možný alergen. Říká se tomu tzv. eliminační dieta. Konkrétní potravinu nejezte alespoň dva týdny v kuse a sledujte reakce svého těla.

První pomoc prostřednictvím bylinek a lněných semínek

S mírnými alergickými reakcemi po požití potravinového alergenu mohou pomoci i bylinky. Inspirovat se můžete různými typy:

  • Čaj z měsíčku lékařského: Zklidní jak žaludek, tak i střeva. Připravíte jej z jedné lžíce květu sušeného měsíčku a sklenice vroucí vody. Necháte louhovat asi čtvrt hodiny, pak scedíte a popíjíte několikrát denně.
  • Lněný nápoj: Postará se o zklidnění žaludku a zabrání vylučování toxinů do krve. Potřebujete lžíci lněných semínek a sklenici vody. Směs nechte bobtnat asi deset minut na mírnějším plamenu a po zchladnutí popíjejte.
  • Bylinková směs na čaj: Tu připravíte z 50 gramů sušených řebříčkových květů, 50 gramů sušeného heřmánku a 50 gramů sušeného světlíku lékařského. Tři lžíce této čajové směsi provařte v litru vody po dobu 30 minut. Pak tekutinu přeceďte a čaj popíjejte postupně po celý den. Výluh pomůže zklidnit svědění pokožky, zlepší trávení a uklidní střeva i žaludek.
Zdroj: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095, https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/, https://www.webmd.com/allergies/allergies-elimination-diet, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds, https://www.healthline.com/nutrition/calendula-tea