Stravování

Plýtvání potravinami je alarmující. Jednoduché změny pomůžou ušetřit peníze i planetu

Lidé se naučili nejen plýtvat jídlem, ale také za něj utrácet nehorázné peníze. Jestliže si chcete ulevit nejen od jídla, ale hlavně něco ušetřit, měli byste přemýšlet nad tím, co jíte, a stanovit si na celý týden jídelníček. Budete přesně vědět, z čeho budete vařit, ušetříte čas i peníze v obchodě a navíc se budete těšit na pokrmy, které si připravíte. Jak ale docílit toho, abyste co nejméně plýtvali jídlem?

Jak si zorganizovat svátky, aby jídlo nepřišlo vniveč?

Stále více lidí začíná přemýšlet nad tím, co jedí, ale také, jakým způsobem si jídlo připravují. Rozhodně bychom měli vzít v úvahu, kolik dané potraviny stojí, a vymyslet způsoby, jak si je připravit, aniž bychom museli jejich velkou část vyhazovat. Snažte se vařit nejen zdravě a chutně, ale také levně. Podle odborníků jedna klasická čtyřčlenná rodina vyhodí zbytečně i několik kilogramů jídla ročně.

Doporučený článek:  Naučte se připravit ty nejlepší knedlíky. Jednoduché triky je posunou na novou úroveň

Tyto odhady se bohužel navyšují během svátků. Vánoce nebo Velikonoce jsou svátky hlavně jídla, ale hodně z něj nakonec končí v popelnicích nebo na kompostech. Kde tedy začít, abyste na jídle ušetřili a nevyhazovali ho? Ohledně svátků si dejte pozor, kolik lidí budete mít pozvaných. Možná nebudete muset jídlo přikupovat, pokud se jedná jen o pár lidí navíc.

Zdroj obrázku: Freepik

Mějte přehled nejen v lednici, ale také ve spíži

Jestliže chcete ušetřit, je určitě nutné vědět, co už máte doma a jaké potraviny je třeba na sváteční tabuli nakoupit. Udělejte si přehled toho, co máte v lednici, podívejte se do spíže a napište si seznam, podle kterého pak budete nakupovat. Je to velmi jednoduchý způsob, který funguje. Podstatné bude také jít do obchodu s plným žaludkem, protože nebudete kupovat potraviny, na které máte zrovna chuť.

Doporučený článek:  Ryby jsou zdravou součástí jídelníčku. Je důležité vybrat správný druh

Potraviny je pak nutné správně skladovat. Tím můžete ušetřit spoustu peněz a času. Zelenina i ovoce mají své místo v lednici i na lince, stejně tak jako pečivo nebo maso. Ne každý výrobek je určený do lednice nebo spíže. Jestliže budete vařit hned po příchodu domů, dejte si na linku pouze potraviny, které budete potřebovat, zbytek ukliďte. Nebude vás to lákat vymýšlet jiná jídla.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste