Zdraví

Pampeliškový džem můžeme zařadit do jídelníčku každý den

Pampeliška je rostlina, kterou vidíme na travnatých zahradách nebo na loukách. Vyrobit si můžete nejen šťávu, ale také džem, který může pomoci v mnoha ohledech. Zlatavý džem má spoustu léčivých vlastností. Pampelišku pak můžete přidávat do salátů nebo jiných pokrmů. Stačí jedna malá lžička každý den a můžete se zbavit spousty problémů.

Pampeliška působí hlavně na naše játra

Pampeliška pomůže zahnat deprese a také nachlazení. Příznivě působí na naše srdce a díky ní budete mít také čistá játra. Jaké má pampeliška výhody? Džem nebo šťáva z květů pampelišky jsou nejen zdrojem vitaminu C, ale také železa, draslíku a betakarotenu. Zklidní nejen dýchací ústrojí, ale také s ní můžete bojovat proti nachlazení a dalším onemocněním.

Doporučený článek:  Diabetici se musí v jídle krotit. Oblíbené ovoce si ale mohou dopřát i oni

Pampeliška dokáže snížit hladinu stresu, také díky ní budete v klidu a psychické pohodě. Snižuje krevní tlak, posiluje srdce a zabrání rozvoji cukrovky. Pampeliškový džem nebo med mohou vyzkoušet také lidé, které trápí překyselení. Dokonce obsahuje i vlákninu, která brání zácpě. Působí očistně a pomáhá zbavit se nejen toxinů, ale i dalších škodlivých látek v našem těle. Je proto vhodná na detoxikaci jater.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si můžete džem vyrobit?

Výroba pampeliškového džemu je velmi jednoduchá. Budete potřebovat 350–400 mladých květů pampelišky. Namočte je do studené vody asi na deset hodin. Opláchněte květy, vymačkejte vodu, zalijte 500 ml převařené vody a dejte na sporák. Květy 20 minut povařte, přidejte jeden kilogram cukru a lžičku kyseliny citronové. K tomu můžete přidat ještě najemno nakrájený a neoloupaný citron.

Doporučený článek:  Hračky do vany jsou pro dítě hrozba. Kontakt s nebezpečnou plísní může končit otravou

Dalších deset minut nechce vařit, poté odstavte z ohně a po vychladnutí přelijte před gázu. Ještě pak musíte povařit, ale už budou stačit pouze dvě minuty. Znovu nechte vychladnout, nalijte do sklenic a dejte do lednice. Takto připravený džem pak užívejte denně a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/dandelion, https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083, https://www.allrecipes.com/recipe/246823/dandelion-jelly/, https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103