Zdraví

Pampeliška je víc než krásný plevel. Svými léčivými vlastnostmi uleví zažívání i při rakovině

Pampeliška vás na začátku jara přivítá svými nádhernými žlutými klobouky rozesetými po trávnících v přírodě i ve městě. Málokdo ale už ví, že právě tato květinka má také celou řadu zdravotních přínosů. Pampeliška podporuje činnost jater, slinivky břišní a ledvin. Zklidňuje záněty kůže a je prospěšná v boji proti infekcím horních cest dýchacích. Využijte její skvělé vlastnosti i vy.

Elixír pro trávicí systém

Pampeliška stimuluje játra k produkci žluči a usnadňuje její tok žlučovými cestami do dvanáctníku, protože snižuje napětí hladkého svalstva a snižuje odpor v něm. Pampelišky navíc zvyšují produkci kyseliny v žaludku čili pomáhají s trávením a podporují efektivní zpracování potravy.

Doporučený článek:  Opar můžeme léčit domácími prostředky, které přinesou úlevu

Působí proti rakovině

Extrakt z kořene pampelišky působí také proti rakovině. Zejména u lidí s rakovinou kůže (melanomem) může zpomalit růst rakovinných buněk a vylepšit celkový stav člověka. Osvědčuje se také jako účinná pomoc při léčbě leukémie a pomáhá při léčbě rakoviny jakéhokoliv typu vůbec.

Zdroj obrázku: Freepik

Pomoc pro nemocnou pokožku

Pampeliška má protizánětlivé vlastnosti a urychluje hojení ran. Je perfektní na bradavice, suchou pokožku a je také ideální složkou masti na atopickou pokožku. Na pleť je možné aplikovat obklady z čerstvých pampeliškových listů nebo si můžete doma připravit pampeliškovou mast.

Doporučený článek:  Artyčok vnese do kuchyně závan Středomoří. Výborný je na talíři nejen pro svou chuť

Pomáhá v boji proti cukrovce

Skvělou zprávou pro diabetiky je fakt, že pampeliška obsahuje inulin – přírodní prebiotikum, které dokáže pozitivně ovlivňovat metabolismus sacharidů v těle. Zpomaluje vstřebávání cukru z potravy a snižuje její glykemický index. V kombinaci se správnou stravou je tedy skvělou podporou pro ty, kdo trpí cukrovkou.

Kdo by si měl dávat pozor

Je třeba pamatovat na to, že pampeliška může způsobit alergické reakce. Po konzultaci s lékařem by pampelišku neměli užívat lidé, kteří trpí překyselením žaludku, žaludečními vředy a dvanácterníkovými vředy či selháním ledvin. Také se nedoporučuje užívat pampelišku těhotným a kojícím ženám.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits