Vlašské ořechy je dobré mít vždycky při ruce. I malé množství totiž sníží riziko srdečních chorob, hlavně té ischemické. Výzkumy ukazují dokonce riziko nižší o 30 %. Přitom stačí jíst je 4krát týdně, rozhodně si je nemusíte dávat každý den.
Vlašské ořechy mohou pomoci od zdravotních problémů
Konzumací vlašských ořechů snížíte hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Zlepší se tak i flexibilita cév, usnadní se průchod krve a klesne riziko krevních sraženin. Účinek vlašských ořechů můžete poznat už čtyři hodiny po jejich konzumaci. Ořechy zlepšují nejen koncentraci a paměť, ale také uklidní nervy.
Pokud nejste na vlašské ořechy alergičtí, rozhodně byste je měli přidat do snídaňového nebo svačinového menu. Obsahují totiž zdravé tuky, také vitaminy B a E a jsou plné hořčíku a zinku. Jestli máte chuť na něco sladkého, místo toho zvolte právě ořechy. Tělu tím dodáte energii a do svého těla nedostanete prázdné kalorie.
Ořechy zlepší trávení a zaručí delší život
Hrst vlašských ořechů stačí k tomu, abyste žili delší a hlavně zdravější život. Riziko srdečních onemocnění se tak může snížit o velké procento, navíc podle některých studií chrání ořechy před cukrovkou. Zlepšují trávení, takže jsou vhodné také při redukci.
Ořechy obsahují vitamin E, který vyhlazuje nerovnosti na pokožce. Kromě toho jsou plné kyseliny ellagové, což je antioxidant, který snižuje riziko rakoviny. Odborníci na výživu ale upozorňují, že je vhodné konzumovat maximálně sedm kousků ořechů, což vychází na malou hrst. Větší množství by naopak vašemu tělu mohlo škodit. Kromě vlašských jsou vhodné také mandle, které se hodí také při redukční dietě. Naopak byste si neměli dávat kešu ořechy, které jsou spíše sladší. Pokud vám ale nezáleží na tom, jestli přiberete, můžete si dát jakýkoli druh ořechů. Můžete vyzkoušet i méně známé druhy.
Zdroj: https://www.centrum.sg/expert-corner/health-blog/nuts-and-your-heart-eating-nuts-for-heart-health/