Oblíbenou zeleninu, mezi kterou patří rozhodně rajčata a okurky, byste podle odborníků neměli kombinovat v jednom jídle. Proč tomu tak je? Je to kvůli obsahu vitaminů a dalších látek, které se v tomto ohledu budou mezi sebou tlouct. Jak tedy vyřešit problém s tím, když si chcete dát zeleninový salát a do něj přidat tyto dva oblíbené druhy zeleniny?
Jeden druh snižuje účinky toho druhého
Okurka i rajče mají spoustu zdravotních výhod. Obsahují vitaminy a minerály, které jsou potřebné ke správnému fungování lidského těla. Odborníci ale varují před tím, abychom tyto dvě suroviny dávali do jednoho jídla. Proč tomu tak je? Oba druhy obsahují velmi málo kalorií a vitaminy, které se ovšem mohou navzájem vyrušit.
Okurky mají nízký obsah kalorií, protože jsou tvořené především vodou. Hydratují organismus, jsou snadno k dostání a můžete je dát vlastně do jakéhokoli salátu. Vyplatí se je neloupat, protože právě ve slupce najdete všechny látky, které potřebujete. Vitamin A, K nebo draslík jsou jen některé složky, které oceníte. Obsahují také antioxidanty. Okurky mohou pomoci ke snížení hladiny cukru v krvi. Pokud se spálíte na slunci, jejich slupky mohou zmírnit bolest a otoky.
Kombinace rajčat a okurek může uškodit
Rajčata zase obsahují především vitamin C, ale také jejich konzumací snižujete riziko srdečních onemocnění. Jedno velké rajče dodá asi třetinu celkové denní potřeby vitaminu C, navíc obsahuje také draslík nebo kyselinu listovou. Proto se hodí i v případě, že si potřebujete připravit domácí pleťovou masku. V kombinaci s okurkou ale již tak zdravé nebude.
Rajčata se totiž tráví pomaleji než okurky, můžete se tak dostat do stavu, kdy budete mít těžký žaludek. Okurky i rajčata pak na sebe navzájem působí a mohou ovlivnit nejen funkci střev, ale zažívání celkově. Jestliže vám tato kombinace nedělá dobře, rozhodně byste ji měli vynechat. Samostatně si tyto dva druhy ovoce můžete s klidným svědomím dát.
Zdroj: https://littlethings.com/lifestyle/bad-food-combinations/3585316-1