Krása, Rady a tipy, Stravování

Okořeňte si život a zhubněte! Oblíbené koření prohřeje tělo a nakopne líný metabolismus

Nadváha a obezita nejsou jen záležitostí estetiky, ale především zdraví. Nadbytečné kilogramy přispívají k přetěžování kloubů, srdce a dalších orgánů. Již delší dobu se ví, že důležité v boji s nadváhou není jen to, co jíme, ale také velikost porce, doba konzumace, intervaly mezi chody a kombinace potravinářských výrobků. Za pozornost stojí především koření.

Skořice a zázvor

Zázvor a skořice mají hřejivý účinek a stimulují metabolické procesy. K jídlu si proto dopřejte nálev ze 2 až 3 cm čerstvého zázvoru a čtvrt lžičky skořice. Pokud konzumujete brambory, které jsou dobré pro střeva a používají se při redukční dietě, přidejte k nim pár kapek olivového oleje a čerstvě mletý černý pepř. Piperin v něm obsažený zlepšuje trávení a podporuje spalování tuků.

Doporučený článek:  Jak na zarostlý nehet: Pomohou koupele, led i přebaly. Vše se dá zvládnout v pohodlí domova

Káva samotná působí u mnoha lidí jako metabolický katalyzátor. Pokud máte pomalejší metabolismus či sklony k zácpě a vaše střeva mají tendenci ukládat se k zimnímu spánku, přidejte ke kávě špetku kardamomu. Zamíchejte ho do kávy nejlépe před zalitím vodou, zesílí hřejivý účinek a urychlí trávení.

Zdroj obrázku: Freepik

Pepř a chilli

Redukční dieta je často spojovaná s vařenými jídly bez chuti. Nemusí tomu ale tak být. Vyplatí se konzumovat vařené či pečené bílé maso spolu s kořením, které má hřejivý účinek. Takové vlastnosti má kromě zmíněného zázvoru, skořice a kardamomu také černý a kajenský pepř či oblíbené chilli papričky. Kapsaicin urychluje pocit sytosti a zlepšuje peristaltiku střev. Také pomáhá snižovat obezitu a urychluje metabolismus.

Doporučený článek:  Skvělý parťák do zimních dní: aróniová tinktura nakopne imunitu a uleví po vánočním hodování

V redukční dietě by měla mít stálé zastoupení zelenina. Zelené listy petržele, celeru, špenátu, kapusty nebo salátu pomáhají okysličovat a vyživovat buňky. Mají nízký obsah kalorií a zasytí, protože jsou bohaté na vlákninu. Do salátů nezapomeňte přidat nenasycené mastné kyseliny, jejichž zdrojem je například řepkový či olivový olej, ořechy a avokádo. Tyto produkty ale mají vysokou energetickou hodnotu.

Zdroj: https://www.healthifyme.com/blog/spices-for-weight-loss/