Žijeme v silně znečištěném prostředí a navíc v chronickém stresu. Tyto dva faktory samy o sobě nás všechny vystavují riziku vzniku mnoha chorob, i tak vážných, jako je rakovina. I když nemůžeme moc ovlivnit životní prostředí, můžeme velmi ovlivnit to, co se nachází na našem talíři.
Škodlivý alkohol
Odhaduje se, že 2–4 procenta případů rakoviny jsou způsobena konzumací alkoholu. K tomu, abyste zvýšili riziko rakoviny, se nemusíte opít. Jak je dobře známo, alkohol je vysoce toxický pro jaterní buňky. Vědci dokázali, že pod vlivem alkoholu se zvyšuje hladina estrogenů, tedy ženských pohlavních hormonů. Jejich vysoká hladina podporuje vznik rakoviny prsu. [2]
Podle mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny má žena, která každý den vypije jednu sklenku vína, o 7–10 procent vyšší riziko vzniku rakoviny prsu než žena, která abstinuje. Alkohol může způsobit rakovinu v různých orgánech a částech těla, ale prsní tkáně jsou mimořádně citlivé na jeho účinky. Je dobré, aby si to hlavně uvědomovaly ženy postižené rakovinou prsu. [2]
Červené maso
Maso neobsahuje vlákninu, je obtížně stravitelné, takže zůstává v zažívacím traktu mnohem déle než jiné produkty. Červené maso a uzeniny obsahují významné množství hemoglobinu, který obsahuje železo. Červené maso má významný vliv na výskyt rakoviny žaludku a slinivky břišní. Pravidelná konzumace i malých množství zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu až o 30 procent. [3]
Cukr neovlivňuje tvorbu rakovinných buněk, ale je pro ně ideálním živinou. Nově vytvořené (patologické) buňky potřebují potravu, aby se jim dařilo. U lidí, kteří konzumují jídla s vysokým obsahem cukru, je jejich růst a množení výrazně rychlejší než u těch, kteří omezují spotřebu jednoduchých cukrů. Chcete-li snížit riziko vzniku rakoviny, stačí, když se vyhnete jednoduchým cukrům.
Zdroje: [1] https://www.aetnainternational.com/en/about-us/explore/fit-for-duty-corporate-wellness/cancer-causing-foods-cancer-fighting-foods.html [2] https://www.cdc.gov/cancer/alcohol/index.htm [3] https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat