Mohou potravinářské výrobky ovlivnit naši náladu? Rozhodně ano a mnoho z nás k tomu nepotřebuje ani průzkumy. Některé potraviny posilují naše tělo, jiné udělají dobře naší mysli. Jak se stravovat, abychom byli v dobré náladě, a jakými potravinami si tu špatnou vylepšit?
Pro zdraví si dejte hořčici nebo kvalitní čokoládu
Hořčici by měl mít doma každý z nás. Najdete ji v běžném obchodě, koupit si můžete několik druhů. Hořčice patří mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamíny i minerály. Chrání naše tělo před různými onemocněními, zlepšuje paměť a také ovlivňuje naši náladu, která se po jediné lžičce výrazně zlepší.
Hořčičné semínko totiž obsahuje vitaminy E, C i A, ty podporují nervový systém. Jedna lžička denně stačí k tomu, abyste předešli zácpě nebo nadýmání. Dobře vám udělá také čokoláda, ale musí mít vysoký obsah kakaa. Doplníte jí chybějící minerály a také hořčík, který je potřeba k udržení správné funkce mozku. Stačí 2–3 kostičky čokolády denně a budete se cítit lépe.
Pravidelně doplňujte aminokyseliny
Aminokyseliny jsou sloučeniny, které jsou důležité pro fungování našeho těla. Najdete je v klíčcích pšenice, sóji, vejcích nebo tvrdých sýrech. Dopřejte si také tuky, ale pouze ty zdravé. Zapomeňte na sladkosti plné sacharidů, dejte si alespoň třikrát týdně kvalitní rybu, která je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Zlepšíte si náladu a navíc se stane součástí vašeho zdravého životního stylu.
Nezapomeňte také na olivový olej, používat můžete také řepkový nebo slunečnicový. Na zdravé tuky jsou bohaté také ořechy, které byste neměli vynechávat. Nejenže obsahují aminokyseliny, ale také jsou bohaté na selen, který působí pozitivně na stresové situace a díky němu snížíte riziko depresí. Při nedostatku selenu můžete být agresivní, a dokonce budeme mít negativní postoj k životu jako takovému.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/bad-mood-look-to-your-food/, https://www.webmd.com/diet/what-are-the-health-benefits-of-mustard-seed, https://health.clevelandclinic.org/dark-chocolate-health-benefits/, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22243-amino-acids, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/