Rady a tipy, Zdraví

Mražené maso je důležité nechat správně rozmrazit

Možná máte pocit, že je to jednoduché, ale většina lidí to dělá špatně. Rozmrazování masa není vůbec složité, ale musíte znát jasná a osvědčená pravidla, podle kterých se řídit. Možná si ani neuvědomujete, jak ohrožujete zdraví své rodiny. Bez ohledu na to, jestli máte rádi kuřecí, vepřové, nebo hovězí, měli byste se držet následujících pravidel. Dnes se proto podíváme na nejbezpečnější metody, díky kterým si vychutnáte své oblíbené maso, a přitom neohrozíte své zdraví.

Doporučený článek:  Slabé vlasy, akné a mizerná imunita: tělu chybí zásadní vitamín a volá o pomoc

Čím pomalejší, tím lepší

Mnoho z nás si nedokáže představit svůj život bez masa. Jeho zmrazení a prodloužení životnosti není obvykle problém. Ten nastává až ve chvíli, kdy ho chceme použít. Abyste nepoškodili své zdraví, musíte maso správně rozmrazit. Mnoho odborníků radí jako jeden z nejbezpečnějších, a přitom úžasně jednoduchých způsobů nechat maso v lednici po dlouhou dobu, například přes noc. Čím pomalejší je proces rozmrazování, tím je to pro maso lepší.

Zdroj obrázku: Freepik

Špatné metody, které byste si měli vymazat z hlavy

Velmi populární metodou, kterou používá mnoho lidí, je dát zmrazený produkt do horké vody. Vypadá to jako logický postup, protože jistě potřebujete maso co nejrychleji. To je ale velmi špatný nápad. Při rozmrazování musíte dávat velký pozor na teplotu. Neměla by být příliš vysoká, protože když je teplo, bakterie mají skvělé podmínky pro množení. Navíc maso již v horké vodě částečně vaříte, takže nakonec bude pravděpodobně velmi tvrdé.

Doporučený článek:  Roztáhnout těsné boty jde pomocí mrazáku nebo kladívkem

Pokud chcete rozmrazování trochu popohnat, použijte raději studenou vodu. Nezapomeňte ji ovšem občas vyměnit za novou. Měli byste se také vyhnout vkládání masa do pánve přímo z mrazničky, protože tak zvýšíte riziko, že nebude upečené a zůstane uvnitř syrové, čímž si můžete přivodit vážné zdravotní problémy. U masa musíte pamatovat nejen na rozmrazování, ale také byste ho neměli krájet na stejném prkénku jako jiné potraviny, protože riskujete přenos patogenních bakterií.

Zdroj: https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/big-thaw-safe-defrosting-methods, https://www.canr.msu.edu/news/the_big_thaw_four_ways_to_thaw_meat_safely, https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/ss/slideshow-cold-hard-truth-about-defrosting, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7232214/