Lidé bývají často rozdělení na dva tábory. Jedni nepovažují instantní kávu vůbec za kávu a druhá skupina na ni nedá dopustit. Pojďme se blíže podívat na to, jaký je mezi nimi rozdíl a zda je jedna zdravější než druhá.
Rozpustná nebo nerozpustná
Hned na začátek poukážeme na to, že pití kávy v přiměřeném množství je pro náš organismus dokonce zdravé. Kromě kofeinu, kvůli kterému ji většina lidí pije, obsahuje kvalitní káva také mnoho antioxidantů. Ty mají pozitivní vliv na metabolické změny v těle. Eliminují volně působící radiály, které zapříčiňují tvorbu nádorů a rakovinových onemocnění. Netřeba to s kávou ale přehánět. Nadměrné pití kávy může být ohrožující pro náš mozek.
Upozornit ale musíme na to, že je důležité, jakou kávu kupujete. Při nákupu si raději zvolte lepší, i když občas dražší variantu. Je menší šance, že se bude jednat o nekvalitní produkt. Instantní kávy jsou v tomto v nevýhodě, protože při jejich výrobě se většinou používají méně kvalitní zrna. Navíc při jejich zpracování podléhají mnoha chemickým ošetřením. Výhodou instantní kávy ale je, že obsahuje menší množství kofeinu, což je menší zátěží pro náš žaludek.
Zalévaná káva neboli turek
Zalévaná káva, známá také jako turecká káva, se stále těší oblibě hlavně starších lidí. Bývá většinou připravena z kvalitnějších pomletých zrn. Její nevýhodu je, že obsahuje lipidové frakce, které při dlouhém louhování zvyšují koncentraci cholesterolu. Proto je zase zdravější káva z tlakového stroje. Přes mletou kávu voda jen přeteče a lipidové frakce tak nemají čas na koncentraci.
Někteří lidé by ale pít kávu neměli vůbec. Lidé trpící gastroezofageálním refluxem, pacienti s hypertenzí a ti s příliš velkou citlivostí na kofein. Někteří lékaři nedoporučují kávu ani těhotný ženám, protože káva přechází přímo přes placentu k plodu. Jsou ale i doktoři, podle kterých jeden šálek denně není problém. Pro zdravé lidi je optimální množství dva šálky denně.
Zdroj: https://www.hotelchocolat.com/uk/blog/coffee/instant-coffee-vs-ground-coffee-how-different-are-they.html