Zdraví

Metabolismus zrychlí oblíbené koření: skořice, černý kmín a kurkuma

Čím déle žijeme, tím pečlivěji vybíráme produkty, které budou tvořit náš jídelníček. S přibývajícím věkem se zpomaluje metabolismus a tělo se celkově špatně regeneruje. Ze stravy byste proto měli vyřadit těžko stravitelné produkty, sůl a cukr. Místo toho byste do jídelníčku měli zařadit tři druhy koření, které budou pro tělo prospěšné a posílí vaše zdraví bez ohledu na věk.

Skořice bojuje proti cukrovce a posiluje krevní oběh

Skořici si obvykle spojujeme jen s dezerty, ale můžete ji přidat téměř do jakéhokoli pokrmu. Na stole seniorů by měla nahradit sůl, kterou by měli co nejvíce omezit. Špetka skořice zvýrazní chuť kaše, kávy, masa i salátu. Skořice pomáhá snižovat cukr v krvi, což je pro seniory velkým rizikem. Navíc podporuje práci krevního oběhu a snižuje krevní tlak. Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, omezuje záněty a zpomaluje stárnutí buněk.

Doporučený článek:  Používání telefonu přináší nečekanou komplikaci: problémy se zuby jsou pouze začátek
Zdroj obrázku: Freepik

Černý kmín je zlato mezi kořením

Černucha setá má malá, černá semínka. Černý kmín přináší obrovské zdravotní přínosy. Ve starém Egyptě byl považován za „zlato faraonů“, protože ho využívali jako lék na všechno. Pravdou je, že pomáhá vstřebávání živin do těla, což je ve stáří velmi důležité. Vsadit by na něj měli také lidé a alergií a astmatem. Přidat ho můžete do salátů, těstovin, brambor nebo s ním posypat obložené chleby. Kmín má blahodárný účinek na imunitní systém. Zároveň má antivirové, antibakteriální, protiplísňové vlastnosti a pomáhá s procesem trávení.

Doporučený článek:  Bolestivá menstruace se týká více než 80 % žen. Na mozek má překvapivě negativní dopad

Kurkuma nesmí chybět v jídelníčku každého z nás

Obrovským přínosem kurkumy jsou protirakovinné vlastnosti, které by měly zajímat každého z nás. Dokáže totiž vázat volné radikály a odstraňuje toxiny z tkání a buněk. Kurkuma působí výrazně, ale ve skutečnosti chutná nenápadně, a proto ji můžete přidat do salátů, sendvičů, rýžových i těstovinových pokrmů. Vyrobit si můžete také tzv. zlaté mléko, které je ideální během nachlazení. Kurkuma má antibakteriální, antivirové a protizánětlivé vlastnosti, a proto by neměla chybět v jídelníčku lidí bez ohledu na věk.

Zdroj: https://www.webmd.com/healthy-aging/how-much-does-your-metabolism-slow-down-as-you-age, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon, https://www.britannica.com/plant/black-cumin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694612/