O tom, že strava má významný vliv na naše zdraví a duševní pohodu, se ví už dlouho. Produkty, které jíme, mohou ovlivnit i náš metabolický věk. Metabolický věk se často liší od biologického. Metabolismus je soubor chemických reakcí probíhajících v těle a energetických změn, které jsou s nimi spojeny. Jde o přeměnu živin na energii, kterou svému tělu dodáváme z potravy.
Záleží na hmotnosti
Metabolický věk odráží, jak staří jsme podle stavu našeho těla. Závisí na metabolické kapacitě a obsahu svalové tkáně, tukové tkáně a vody v těle. Pokud je naše tělo z velké části tvořeno svaly a zároveň nemáme nadváhu, spotřebujeme více kalorií a tím i náš metabolický věk bude nižší. S nadváhou a zvýšeným množstvím tělesného tuku se metabolismus zpomaluje.
Pokud chceme snížit náš metabolický věk, měli bychom jíst bobule, které jsou bohaté na vitamíny A a C, vitamíny skupiny B, železo, vápník a fosfor. Podporují procesy, které jsou zodpovědné za zbavování se toxických látek a zlepšují metabolické procesy. Červené papriky obsahují xantofyly, které mají silné antioxidační vlastnosti a zlepšují zrak, ale také urychlují metabolismus. Vysoký obsah vitamínu C posiluje organismus.
Jezte oves a jogurty
Oves a ovesné vločky se vyplatí jíst především ráno, například ve formě vydatné kaše. Oves má pozitivní vliv na náš metabolický věk, protože poskytuje pocit sytosti na dlouhou dobu a působí na střeva jako prachovka. Ovesná zrna snižují příliš vysokou hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice.
Živé bakterie v jogurtech mají rovněž příznivý vliv na metabolismus. Probiotika obsahují přátelské bakterie, které, jak se ukazuje, hrají důležitou roli v metabolismu. Napomáhají správné funkci trávicího systému. Mléčné výrobky jako jogurt, kefír a nízkotučný tvaroh nám dodají optimální množství vápníku. Díky tomu mají také pozitivní vliv na srážlivost krve a fungování nervového systému.
Zdroj: https://www.thelifeco.com/en/blog/how-to-lower-your-metabolic-age-naturally/