Med patří mezi přírodní produkty, které zamezí nachlazení nebo chřipce. Už dříve lidé využívali jeho sílu a ani dnes by neměl chybět v naší domácí lékárničce. V obchodech najdete mnoho druhů medu, ale nejlepší bude ho sehnat přímo od včelaře. Jedině tak budete mít jistotu, že neobsahuje žádné chemické látky a opravdu se v něm nacházejí ty, které vás zbaví bolesti krku nebo nachlazení.
Na co můžete med použít?
Med má dlouhou historii. Jeho účinky znala už královna Kleopatra, která ho používala na svou pokožku. Med obsahuje spoustu cenných látek, které byste ohledně svého zdraví měli využít. Med je populární i dnes, a to nejen jako sladidlo do čaje, do kterého by se mimochodem vůbec dávat neměl. Tím, že ho dáte do horkého nápoje, ztrácí své účinné vlastnosti, proto je nejlepší si ho dávat studený.
Med obsahuje až na 180 prospěšných látek. Jeho součástí jsou především enzymy, které jsou zodpovědné za to, že se naše tělo uzdravuje. Má antibakteriální a hlavně antibiotické účinky, a proto se většinou používá při bolestech v krku nebo nachlazení. Namazat si ho můžete na chleba nebo ho jíst jen tak lžičkou.
Jaké vlastnosti najdete v medu?
Med obsahuje kyselinu listovou, která je vhodná především pro těhotné ženy. Kromě toho je plný vitaminu C a dalších látek, které našemu tělu prospějí. Zlepšíte si krevní oběh, snížíte krevní tlak a také zabráníte tomu, abyste chytili infekci. Pomocí medu si pomůžete od zácpy a stimulujete trávení. Vaše střeva vám poděkují, protože budou mít o něco snadnější práci.
Medu existuje mnoho druhů. V obchodech najdete nejčastěji vícekvětý med, ale existuje také lipový, akátový nebo lesní. V závislosti na jeho barvě a obsahu rostlin ho můžete použít na různé neduhy. Některé druhy budou hustější konzistence, jiné budou tekutější. Všechny druhy medu ale budou zdravé a vyplatí se ho občas si ho dopřát.
Zdroj: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819, https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/, https://www.nhs.uk/medicines/folic-acid/, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-the-different-kinds-of-honey