Zdraví

Maso některých druhů ryb obsahuje větší množství látek nevhodných pro lidské zdraví

Ryby jsou velmi zdravé a důležité ve vyváženém jídelníčku. To je rozhodně pravda, ale musíte zvolit správné druhy ryb ke konzumaci. Některé druhy totiž zdravé vůbec nejsou. Kterým rybám byste se měli v jídelníčku vyhnout, a které z nich mohou být dokonce jedovaté?

Nejzdravější ryby na trhu

Podle doporučení lékařů a výživových poradců by měl dospělý člověk jíst ryby dvakrát týdně. Jde o úžasný zdroj vitamínů, minerálů a živin. Ryby obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jsou dobře stravitelné, plné proteinů, vitamínu A, D, E a B, hořčíku, draslíku, vápníku, železa, jódu, selenu, fluoru, mědi nebo manganu. Jsou dobré pro srdce i oběhový systém. Nejzdravější ryby jsou:

  • losos,
  • makrela,
  • sleď,
  • sardinka.
Doporučený článek:  Dlouhé nehty jsou skrytou hrozbou pro zdraví. Málokterá žena se o ně dobře stará
Zdroj obrázku: Freepik

Nejhorší ryby, které nikdy nesmíte dávat na talíř!

Některé druhy ryb obsahují hodně rtuti, olova a dioxinů, protože žijí ve znečištěné vodě. Na prvním místě škodlivosti se umístil pangasius. K nám se dostává z Vietnamu, kde žije ve špinavých vodách Mekongu. Další škodlivou rybou je tilapie. Rozdíl je jen v tom, že tilapie pochází z Číny. Žije ale také ve velmi špinavé vodě, kvůli které má také nebezpečné maso.

Mezi škodlivé ryby ale patří i ryby, u kterých byste to nečekali. Jedná se například o lososa nebo platýse. U lososa je problém v chovu. Až ho budete kupovat, tak jedině z volného chovu. Platýs často žije u mořského břehu, kde se koncentrují škodlivé látky z mořského dna. Může být proto plný toxinů a těžkých kovů.

Doporučený článek:  Při poruchách štítné žlázy je klíčová změna jídelníčku

Co se stane, když sníte škodlivé ryby?

Myslíte, že se po konzumaci škodlivé ryby nic nestane? Okamžitě možná nic nepoznáte, ale při pravené konzumaci se můžete těšit na průjem, bolesti břicha, zvracení, vyrážku po těle, bolesti hlavy, kovovou chuť v ústech nebo vysoký krevní tlak. Dlouhodobá konzumace toxických ryb je mnohem škodlivější a měli z nich mít strach. Až budete jíst ryby, vybírejte jen kvalitní ryby z volného chovu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-fish, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705224/, https://doh.wa.gov/community-and-environment/food/fish/contaminants-fish, https://oehs.wvdhhr.org/fish/fish-advisories/the-health-effects-from-eating-contaminated-fish/