Malinová tinktura nesměla chybět v domácích lékárničkách našich babiček. Má mnoho prospěšných vlastností. Pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje srdce, tiší menstruační bolesti a gastrointestinální potíže. Maliny jsou plné hořčíku, draslíku, vápníku a mědi, vitamínů C, E a skupiny B a organických kyselin. Mají jen velmi málo cukru a minimum kalorií.
Jak tinkturu vyrobit?
Malinová tinktura se vyrábí na bázi lihu a vodky. Má protizánětlivé vlastnosti, dobře působí při žaludečních potížích. Mnoho lidí doporučuje její konzumaci při průjmu nebo jiných trávicích problémech. Posiluje krevní cévy, snižuje krevní tlak a brzdí aterosklerotické procesy. Jelikož je vyrobená na bázi lihu, je potřeba ji užívat s mírou.
Malinovou tinkturu si můžete vyrobit doma. Kilogram omytých malin zalijte půllitrem 95% lihoviny a 40% vodky. Uzavřete a odložte na čtyři týdny na teplé místo, každých pár dní protřepejte. Následně sceďte a rozlijte do sklenic. Zbylé maliny zasypte 0,4 kg cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklý sirup sceďte a maliny co nejvíce vymačkejte. Nakonec sirup smíchejte s nálevem ve sklenicích a nechte na tmavém a chladném místě zrát tři měsíce.
Tinktura z listů
Připravit si můžete tinkturu nejen z plodů, ale i listů maliníku. Pak budete potřebovat kilogram ovoce, které po umytí vložíte do zavařovací sklenice. Přidejte asi 10 gramů sušených listů a půl kilogramu cukru. Vše zalijte půllitrem lihu a odstavte na šest týdnů, občas protřepejte. Hotovou tinkturu sceďte a nalijte do lahví, nechte zrát půl roku.
Vyrobit si můžete i malinový likér, který bude chutnat především ženám, protože má jemnou a sladkou chuť. Kilogram malin zasypte půlkilem cukru, povařte, přidejte trochu lihoviny a odstavte. Maliny přelijte 0,7 litru vodky, nechte chvíli macerovat a promíchejte. Můžete přidat i šťávu z jednoho citronu pro zajímavější chuť.
Zdroj: https://1000worldrecipes.com/recipe/show/raspberry-tincture