Zdraví

Kardamom patří mezi koření tradičně využívané v přírodní medicíně

Kardamom je jedním z koření, která najdeme v každém větším supermarketu. Jeho léčivé vlastnosti fascinují dodnes. Je znám jako přemožitel rakovinových buněk ve střevech, a proto stojí za to jej implementovat do každodenní stravy, ale neměli byste to přehánět s jeho množstvím z několika důležitých důvodů.

Co je to kardamom

Anýz, zázvor, kurkuma, skořice – téměř každý, kdo vaří trochu víc, má tato koření ve své kuchyni. Dokonale doplňují chuť jídel a splývají s jednotlivými složkami, ale jejich hlavní výhodou je, že skvěle ovlivňují naše zdraví. Působí na stav naší pokožky, podporují imunitu, stimulují trávicí systém k práci. Mezi těmito kořeními ale chybí důležitý kardamom.

Doporučený článek:  Udržte cholesterol na uzdě pomocí zdravých drinků. Čerstvě vymačkané šťávy tělu maximálně prospějí

Tato rostlina, původně ceněná Číňany ve starověku, roste jako trvalka a dosahuje výšky od 2 do 4 metrů. Má podzemní výhonek a nad ním vyrůstají podélné listy na dlouhých stoncích. Četné, charakteristické květy rostou ze stonku ležícím na zemi a jeho forma připomíná ucho. Pro nás jsou nejcennější kardamomová semena, která jsou uzavřena uvnitř plodu a připomínají malou kabelku. V obchodě můžeme koupit sušený kardamom v celých semenech nebo ve formě prášku.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaše střeva vám poděkují

Ukazuje se, že pravidelně konzumovaný kardamom může udělat hodně dobrého pro naše tělo. V malém množství kardamomu najdeme velké přírodní bohatství. Kardamom obsahuje kyselinu askorbovou, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík a zinek. Toto koření se nejčastěji používá k podpoře léčby gastrointestinálního traktu. Esenciální oleje obsažené v kardamomu mají relaxační účinek na žaludek a stimulují sekreci trávicích šťáv.

Doporučený článek:  Reflux znepříjemní dobrý pocit z jídla i večerní pohodu. Správný jídelníček vás zachrání

Právě proto kardamom funguje skvěle na poruchy trávení i chronickou gastritidu a při podpůrné léčbě. Toto koření je prospěšné i při vředových onemocněních. Lidé trpící výskytem vředů v gastrointestinálním traktu se už léta potýkají s bolestivými příznaky této nemoci. Kardamom ničí bakterie Helicobacter pylori škodlivé pro tělo, které jsou také příčinou vředů. Nejen střeva a žaludek vám poděkují za konzumaci kardamomu. Když nachladneme, kardamom bude také perfektně fungovat v boji proti nemoci. Pomůže zmírnit kašel a vyčistit horní cesty dýchací.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326532, https://www.britannica.com/plant/cardamom, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-614/cardamom, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917848/