Tento nápoj se těší značné popularitě po celém světě. Někteří si bez něj nedokážou představit chutnou snídani. Podle výzkumů je také zabijákem špatného cholesterolu. Řeč je o kakau, které napomáhá jeho redukci. Abychom ale mohli plně využívat jeho příznivých účinků, stojí za to sáhnout po tom nezpracovaném.
Kakao – lahodný nápoj
Kakao je jednou z potravin, které významně snižují hladinu LDL cholesterolu. To dokázala studie, která byla publikována ve vědeckém časopise Výživa, metabolismus a kardiovaskulární choroby. Mezi účastníky studie byli muži a ženy různého věku, kteří byli vystaveni vysokému riziku kardiovaskulárních onemocnění.
Každý den po dobu jednoho měsíce pili kakao. Před, po začátku a po ukončení byli pacienti testováni na stanovení nejen hladiny cholesterolu, ale také vitamínů B (B1, B2, B12), vitamínu C a E. U všech účastníků studie se hladina LDL výrazně snížila. Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, sáhněte po nezpracovaném kakau. Vyhněte se čokoládovému prášku, neboť obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin.
Snížení rizika cukrovky
Kakao není jen zabiják cholesterolu – pomůže také snížit riziko diabetu. Pokud pijeme kakao, zvyšuje se citlivost tkání na inzulín. A to ovlivňuje přítomnost flavanolů, které mají pozitivní vliv na metabolismus glukózy. Snižují úroveň antioxidačního stresu, což je důležité i v případě hubnutí. Kakao vede ke zvýšení termogeneze – v důsledku toho klesá tělesná hmotnost. Kromě toho zlepšuje koncentraci, paměť a snižuje pocit únavy.
Lahodné a zdravé kakao lze snadno připravit. Lidé, kteří se zúčastnili výše popsané studie, pili kakao každý den. Nápoj sestával ze 40 g přírodního kakaa a 500 ml horkého mléka, odstředěného nebo obyčejného. Chceme-li trochu změnit tradiční recept nebo jsme na veganské stravě, můžeme vyzkoušet rostlinná mléka. V současnosti je najdeme ve většině obchodů. Namísto kravského mléka si můžeme vybrat rýžový, mandlový, ovesný nebo kokosový nápoj.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cocoa-powder