Perfektní oběd nebo večeře. Tak poslouží nadýchané bramborové knedlíky s náplní z mletého masa, smažené cibulky a čerstvé petrželky, doplněné nejlépe o smažené zelí nebo dušený špenát. Recept je docela jednoduchý, i když příprava knedlíčků je poněkud časově náročná, a proto raději zadělejte rovnou dvojitou dávku. Hotové knedlíky můžete snadno zamrazit.
Ingredience:
- 1 kg brambor,
- 1 vajíčko,
- 6 lžic bramborového škrobu,
- 200 g mletého hovězího nebo vepřového masa,
- 3 středně velké cibule,
- 3 lžičky oleje,
- sůl dle chuti,
- 60 g hladké mouky,
- 30 g másla,
- čerstvá petrželka.
Postup:
Začněte přípravou masové nádivky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje či sádla a osmažte na něm cibuli dozlatova.
Do pánve k cibuli přidejte mleté maso, osolte a podle chuti opepřete, případně přidejte další oblíbené koření. Rozmělněte maso tak, aby v něm nezůstaly větší kusy (špatně by se vám pak balilo do knedlíků a už byste se hrudek nezbavili) a osmažte maso dozlatova, odstavte z kamen a nechte vychladnout.
K vychladlému osmaženému masu přidejte čerstvou omytou, osušenou a nasekanou petrželku, kterou s masovou hmotou důkladně promíchejte.
Brambory dobře umyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Když jsou hotové, slijte vodu, nechte brambory vychladnout, čímž se vypaří přebytečná voda, a poté je oloupejte ze slupky. Drtičem pak hlízy rozmělněte na jemnou kaši (nepoužívejte mixér ani šlehač, rozbili byste strukturu brambor a výsledek by byl škrobnatý a nesoudržný).
Vyklepněte vajíčko a přidejte ho k bramborové kaši spolu se solí a asi šesti lžícemi bramborového škrobu a promíchejte na hutné a soudržné těsto. To vyválejte na velký plát o síle kolem půl centimetru a vhodným hrnkem z něj vykrájejte kulaté placičky.
Lžící odeberte trochu masové náplně a vložte ji do středu bramborové placičky. Okraje přehněte přes náplň a důkladně zamačkejte do kulatého knedlíčku. Tímto způsobem zpracujte i zbytek těsta a náplně.
V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, a když začne bublat, vhoďte do ní bramborové knedlíčky. Vařte asi dvě minuty a děravou lžící je vytáhněte z vody ven.
Podávejte se zelím či špenátem, případně s trochou másla a zeleninovým salátem.
Zdroj: https://eatsmarter.com/recipes/potato-dumplings-with-bacon-and-meat-filling