Stravování

Jemné bramborové knedlíky plněné masovou nádivkou zasytí a zachutnají všem u stolu

Perfektní oběd nebo večeře. Tak poslouží nadýchané bramborové knedlíky s náplní z mletého masa, smažené cibulky a čerstvé petrželky, doplněné nejlépe o smažené zelí nebo dušený špenát. Recept je docela jednoduchý, i když příprava knedlíčků je poněkud časově náročná, a proto raději zadělejte rovnou dvojitou dávku. Hotové knedlíky můžete snadno zamrazit.

Ingredience:

  • 1 kg brambor,
  • 1 vajíčko,
  • 6 lžic bramborového škrobu,
  • 200 g mletého hovězího nebo vepřového masa,
  • 3 středně velké cibule,
  • 3 lžičky oleje,
  • sůl dle chuti,
  • 60 g hladké mouky,
  • 30 g másla,
  • čerstvá petrželka.

Postup:

Začněte přípravou masové nádivky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje či sádla a osmažte na něm cibuli dozlatova.

Doporučený článek:  Květák lze připravit na mnoho skvělých způsobů. Při pravidelné konzumaci dokáže předejít rakovině

Do pánve k cibuli přidejte mleté maso, osolte a podle chuti opepřete, případně přidejte další oblíbené koření. Rozmělněte maso tak, aby v něm nezůstaly větší kusy (špatně by se vám pak balilo do knedlíků a už byste se hrudek nezbavili) a osmažte maso dozlatova, odstavte z kamen a nechte vychladnout.

Zdroj obrázku: Freepik

K vychladlému osmaženému masu přidejte čerstvou omytou, osušenou a nasekanou petrželku, kterou s masovou hmotou důkladně promíchejte.

Brambory dobře umyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Když jsou hotové, slijte vodu, nechte brambory vychladnout, čímž se vypaří přebytečná voda, a poté je oloupejte ze slupky. Drtičem pak hlízy rozmělněte na jemnou kaši (nepoužívejte mixér ani šlehač, rozbili byste strukturu brambor a výsledek by byl škrobnatý a nesoudržný).

Doporučený článek:  Nepříjemná zácpa má jednoduché řešení. Stačí zařadit do jídelníčku určité potraviny

Vyklepněte vajíčko a přidejte ho k bramborové kaši spolu se solí a asi šesti lžícemi bramborového škrobu a promíchejte na hutné a soudržné těsto. To vyválejte na velký plát o síle kolem půl centimetru a vhodným hrnkem z něj vykrájejte kulaté placičky.

Lžící odeberte trochu masové náplně a vložte ji do středu bramborové placičky. Okraje přehněte přes náplň a důkladně zamačkejte do kulatého knedlíčku. Tímto způsobem zpracujte i zbytek těsta a náplně.

V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, a když začne bublat, vhoďte do ní bramborové knedlíčky. Vařte asi dvě minuty a děravou lžící je vytáhněte z vody ven.

Doporučený článek:  Udržitelnost a kvalita: Jak lidé v dnešní době nakupují?

Podávejte se zelím či špenátem, případně s trochou másla a zeleninovým salátem.

Zdroj: https://eatsmarter.com/recipes/potato-dumplings-with-bacon-and-meat-filling