Hodně z nás si neumí představit nedělní oběd bez lahodného a aromatického vývaru. Aby však tato polévka byla nejen chutná, ale nabyla i krásnou zlatou barvu, je třeba pamatovat na několik důležitých pravidel.
Královna mezi polévkami
Vývar je polévka na bázi masného a zeleninového odvaru. Nejčastěji se připravuje z drůbeže nebo hověziny. V některých zemích se však setkáte i s beraním nebo holubím vývarem. Vývar je jídlo, které se vaří poměrně dlouho. Příprava spočívá ve vaření masa spolu se zeleninou. Chcete-li připravit chutný vývar plný vůně, musíte začít vařit ingredience ve studené vodě a pomalu je přivést do mírného varu.
Tento způsob vaření zaručí, že většina složek v zelenině a v mase se vylouhuje do vody a z té se následně stane vývar. Barva vývaru do značné míry závisí na složkách použitých při jeho přípravě. Vývar vařený z hovězího masa obvykle nabude tmavší barvu a kuřecí vývar krásně zezlátne. Často se používá více druhů masa do jednoho vývaru, díky tomu jsou barva i chuť zajímavější.
Barvu ovlivní i zelenina
Chuť a barva vývaru jsou také ovlivněny zeleninou, ze které tuto polévku připravujeme. Mrkev dodá vývaru mírně oranžový odstín a nasládlou chuť, proto pokud někdo nemá rád sladký vývar, neměl by přidávat příliš mnoho této zeleniny. Základní a nejdůležitější zeleninou, díky které vývar získá zlatou barvu, je ovšem cibule.
Před vhozením cibule do hrnce stojí za to ji osmahnout na pánvi nebo ji nechat zhnědnout nasucho. Především ji však nezbavujte zlatých slupek. Dalším způsobem, jak získat pěknou barvu vývaru, je přidat malý kousek červené řepy. Aby řepa nezabarvila celou polévku na bordovou barvu, měla by mít velikost vlašského ořechu. Kromě toho výraznou barvu získáte také přidáním petrželky a pórku.
Zdroj: https://homesteadingfamily.com/broth-tips/