Sacharidy. Chemické sloučeniny, bez kterých by lidské tělo nefungovalo. Také látky, které mohou za rozvoj mnohých onemocnění včetně cukrovky 2. typu nebo kardiovaskulárních chorob. Po sacharidech se též nepřiměřeně tloustne, ale jejich chuť je návyková a nadměrná konzumace vede k obezitě. Jak si dopřát sladkou chuť bez výčitek? Čím sacharidy v každodenním jídelníčku nahradit?
Palivo pro mozek
Vyřadit z jídelníčku! To je heslo mnohých, kteří touží zhubnout. Tak snadné to se sacharidy není, protože se jedná o nenahraditelné palivo pro mozek. Pro nervové buňky je glukóza jediný zdroj energie, k tomu spotřebovávají až dvakrát více energie než ostatní buňky v lidském těle. Cukry jsou důležité pro chod nervové soustavy a zlepšují koncentraci mozku. Sacharidy dodávají energii současně celému tělu, proto je nelze ze stravy zcela vyloučit. V dnešní době je ale sacharidů v jídelníčku lidí nadbytek, proto je vhodné omezit konzumaci rýže, brambor a výrobků z bílé mouky.
Různé druhy sacharidů
V obchodě lze jen těžko najít výrobek, který neobsahuje cukry nebo některý druh sacharidů. To je také stěžejní důvod, proč pacientů s diabetem rok od roku přibývá nejen v tuzemsku, ale celosvětově. Základními sacharidy jsou jednoduché cukry, které škodí tělu nejvíce, protože zvyšují hladinu glukózy v krvi. Při nedostatku fyzické aktivity se pak přeměňují na tuk, který se v těle ukládá. V potravinách se vyskytují i komplexní sacharidy, které se vstřebávají pomaleji a zaženou hlad na delší dobu, přičemž podporují činnost střev a snižují hladinu špatného cholesterolu. Příkladem jsou ovesné vločky, které obsahují asi 60 gramů komplexních sacharidů na 100 gramů váhy. Jaké další potraviny zařadit do každodenní stravy?
Cizrna
Namísto brambor nebo rýže se hodí použít cizrnu, která je pokladnicí kyseliny listové, hořčíku a vitamínů skupiny B. Má nízký glykemický index a doporučuje se při dietách.
Arašídy
Burské oříšky jsou skvělou náhradou za slané pochutiny, samozřejmě nesolené a přírodní, nepražené na oleji. Obsahují minerály, jako jsou draslík nebo selen, které chrání buňky před oxidačním stresem.
Fazolové lusky
Skvělou přílohou namísto brambor a rýže jsou zelené fazolky, které obsahují mimo jiné provitamín A a fosfor, který napomáhá metabolizování sacharidů.
Ryby a mořské plody
Dalším článkem v nízkosacharidové dietě jsou bezpochyby ryby, které zároveň obsahují omega-3 mastné kyseliny.
Květák
Pečený, vařený nebo blanšírovaný květák poslouží jako výtečná příloha k masu. Je zdrojem vitamínu C a antioxidantů, které pomáhají likvidovat volné radikály v těle. Kromě toho obsahuje květák minerály zinek, fosfor a železo.
Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/g26860631/healthy-carbs/