Stravování, Zdraví

Bezový sirup příjemně osvěží a doplní důležité vitaminy

Černý bez je keř s bílými květy s aromatickou vůní. Tyto květy, stejně jako fialovočerné bobule, jsou velmi léčivé. Květy černého bezu se používají k výrobě medu, sirupu, džemu i tinktury. Sirup má kromě antivirových vlastností také funkci snižující cholesterol. Pitím bezového sirupu určitě podpoříte své zdraví. Jaké další léčivé vlastnosti má tento keř?

Vitamíny v černém bezu

Nejvýznamnějším vitamínem v této bylině je bezpochyby vitamín C. Posiluje imunitní systém, zpomaluje procesy stárnutí a také přispívá k efektivní syntéze kolagenu. Plody černého bezu obsahují také velkou dávku vitamínu A. Ten působí velmi příznivě na zrak a vzhled pokožky. V neposlední řadě černý bez obsahuje minerální látky jako fosfor a vápník. Tyto složky regulují krevní tlak a podporují správnou funkci nervového systému.

Doporučený článek:  Šetření s jídlem se nemusí vyplatit. Ohřátý oběd může mít i fatální následky
Zdroj obrázku: Freepik

Bez a toxické látky

V listech a plodech této rostliny jsou obsažené sloučeniny, které působí močopudně. Tím se z těla velmi lehce vyloučí toxiny. Černý bez také urychluje spalování tuků a je tak velmi vhodný při redukci hmotnosti.

Antibakteriální účinky

Bez má velmi dobré antibakteriální vlastnosti. Inhibuje rozvoj streptokoků, zlatých stafylokoků a bakterií způsobujících zápal plic. Je vhodnou bylinou při léčbě infekcí dolních cest dýchacích, jelikož velmi příznivě působí na sliznice dýchacích cest. Bezový sirup usnadňuje vykašlávání.

Doporučený článek:  Retinol zpomalí stárnutí pleti a redukuje vrásky

Recept na bezový sirup

Pokud se chystáte vyrobit si svůj vlastní bezový sirup, vyzkoušejte tento recept. Ke sběru plodů černého bezu je nejvhodnější srpen. Těchto plodů nasbírejte jeden kilogram a poté je důkladně omyjte. Ovoce vložte do hrnce a přidejte jedno kilo cukru. Cukr s ovocem zalijte vodou tak, aby bylo celé množství ponořeno. Směs vařte, dokud nepustí šťávu. Poté sirup slijte do připravených sklenic a uchovávejte v chladu a temnu.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/228528/elderberry-syrup/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-elderberry-syrup, https://www.healthline.com/nutrition/elderberry, https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/