Z angreštu nemusíte vařit jen kompoty nebo ho zapékat do buchet, můžete si z něj připravit léčebnou tinkturu, která se hodí do domácí lékárničky. Již naše babičky totiž věděly, že je v kuličkách angreštu nepřeberné množství vitamínů a minerálů. Angrešt můžeme použít jak na sirup, tak na tinkturu, která se hodí při rýmě, nachlazení, ale také při jiných onemocněních. Jak si tuto tinkturu vyrobit doma?
Výroba tinktury z angreštu
Pro výrobu tinktury si připravte:
- asi 2 kg bobulek angreštu,
- 1 kg krystalového cukru,
- 1 litr vody,
- 1 litr lihoviny,
- šťávu z 1 citronu.
Angrešt omyjte a zbavte jej tvrdých řapíků. Dalším krokem je důkladné rozdrcení ovoce. Pro rozdrcení můžete použít misku a vidličku, hmoždíř nebo silný mixér. Pro lepší rozdrcení se doporučuje použít k výrobě tinktury velmi zralé plody angreštu. Drcené ovoce poté promněte s cukrem, nalijte do směsi vodu a citronovou šťávu. Směs pořádně promíchejte a na závěr dolijte lihovinu. Celkovou směs dobře promíchejte a vlijte do velké zavařovací lahve. Lahev dejte na dobře osvětlené místo a nechte asi 14 dní pracovat. Po uplynutí této doby směs sceďte přes sítko nebo látku do lahví. Tinkturu můžete ihned používat.
Jak tinktura funguje?
Tato angreštová tinktura má charakteristickou sladkou a trochu kyselou chuť. Tinktura má řadu zdraví prospěšných vlastností. Má antipyretické, protizánětlivé, antioxidační a také cholerické účinky. Při pravidelném užívání toto tinktury dosáhnete zvýšení imunity a také díky ní zmírníte únavu celého těla. Pokud máte predispozice pro kardiovaskulární onemocnění nebo onemocnění endokrinní, určitě se doporučuje užívání angreštové tinktury. Angrešt je také znám tím, že obsahuje látky, které pomáhají v boji s anémií a aterosklerózou.
Zdroj: https://nalewkiowocowe.pl/en/gooseberry/