Domov, Rady a tipy

Ovocné mušky lze nalákat do domácí pasti

Otevřené okno a ovoce nebo jiné potraviny na lince jsou pozvánkou pro ovocné mušky. Někdy se zdá, že se berou odnikud, protože se objeví v nejméně vhodnou dobu, navíc se jich takřka nelze zbavit a množí se závratnou rychlostí. Jak se mušek efektivně zbavit, aby dále neškodily? Co vysadit preventivně do truhlíků a květníků do oken nebo na linku, aby se tento dotěrný hmyz kuchyni vyhnul obloukem?

Octomilky neboli ovocné mušky

O jaký hmyz se vůbec jedná? Jde o octomilky obecné, kterým se lidově říká ovocné, vinné nebo také banánové mušky. Nezdá se to, ale jsou velmi užitečné, protože se používají v laboratořích jako pokusná zvířata nebo modelové organismy, jsou současně potravou pro jiné druhy. V kuchyni ale tato zvířátka vítaná nejsou, protože během krátkého života dokážou naklást na 500 vajíček, a jsou tak letní pohromou. Jak se jich zbavit rychle? Čekat do podzimu, až vyhynou, se jistě nikomu nechce.

Doporučený článek:  Řešit bolest hlavy prášky je zbytečné. Jednoduchá masážní technika přinese rychlou úlevu
Zdroj obrázku: Freepik

Očista a dezinfekce jako první krok

Mušky láká ovoce i miniaturní kousky potravy, proto pro začátek je vhodné provést důkladnou očistu kuchyně včetně dezinfekce pracovní desky na lince, povrchů skříněk i spotřebičů. Neméně důležitý je úklid podlahy s využitím jedlé sody. Po přinesení nákupu z obchodu se doporučuje vše očistit, protože vajíčka mohou být i na obalech. Ovoce a zelenina by se měly omýt a uložit do spíže v uzavíratelných nádobách nebo rovnou do chladničky.

Past na mušky i prevence

Co dalšího pomůže? Rozhodně přebírání a vyhazování nahnilých kusů ovoce a zeleniny. Při výskytu mušek lze využít pasti, která se snadno vytvoří z mělké nádoby. Do té se nalije alkohol, pivo nebo víno, vršek se zabalí potravinovou fólií a vytvoří se pomocí špendlíku malé dírky. Mušky se snadno lapí samy na vábivou vůni, ven už se však nedostanou. Dále se radí využít bazalky, kterou mušky nesnesou. Truhlíky a květníky se mohou kromě bazalky osadit i aromatickou levandulí nebo mátou.

Zdroj: https://www.countryliving.com/home-maintenance/cleaning/a27284947/how-to-get-rid-of-fruit-flies/