Stravování

Panzanella může být lehkým obědem nebo večeří. Tradiční recept lze ozvláštnit podle chuti

Tradiční italská panzanella se míchá se starým chlebem, který se máčí ve vodě, aby změkl. My je v tomto receptu vyměníme za opražené housky kaiserky nebo tousty. Ve skutečnosti je tento recept docela variabilní, takže pokud máte rádi i jiné druhy zeleniny nebo třeba ančovičky, nebojte se je do salátu přidat.

Ingredience:

  • 500 g červených a žlutých cherry rajčátek (v libovolném poměru),
  • 1 až 2 malinová rajčata,
  • 1 červená cibule,
  • 3 červené sladké papriky,
  • 2 až 3 stroužky česneku,
  • 2 lžičky kapary,
  • velké zralé avokádo,
  • 2 kaiserky nebo plátky toustového chleba,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce bílého vinného octa,
  • 0,5 lžičky krystalového cukru,
  • sůl,
  • čerstvě mletý černý pepř,
  • 4 až 5 větviček čerstvé bazalky.
Doporučený článek:  Řebříček je vhodný do koupele, snižuje bolest a působí blahodárně na pokožku
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Předehřejte troubu na 190 až 200 °C. Mezitím nakrájejte housky nebo plátky toustového chleba na kostky o libovolné velikosti, rozprostřete je na plech.

Mezi kousky chleba vyskládejte tři umyté a osušené červené papriky (v celku i se stopkami a semínky).

Vše pokapejte asi dvěma lžícemi olivového oleje a pražte, dokud pečivo nezezlátne a na paprikách se začnou tvořit velké spečené puchýře, což bude trvat kolem 20 až 25 minut (chléb možná budete muset vyndat o něco dříve).

Doporučený článek:  Reflux znepříjemní dobrý pocit z jídla i večerní pohodu. Správný jídelníček vás zachrání

Hotové papriky vložte do igelitového sáčku, zatočte a nechte je zapařit a zchladnout. Poté papriky vyndejte ven, rozkrojte je, vyjměte stopky a semínka a nakrájejte dužninu nahrubo.

Všechna rajčata umyjte a osušte. Rozkrájejte cherry rajčátka na poloviny a malinová rajčata na měsíčky. Vhoďte je do velké mísy, posypejte je cukrem a solí a promíchejte. Nechte je stát asi 20 až 30 minut, aby pustila šťávu.

K vypoceným rajčatům přidejte opražené housky nebo chléb. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nahrubo, česnek prolisujte a obojí přidejte do mísy k rajčatům. Zastříkejte olivovým olejem a vinným octem, znovu promíchejte a nechte dalších 30 minut stát. Nakonec přidejte pečenou papriku a čerstvou hrubě nasekanou bazalku, na kostky pokrájené avokádo a dvě lžičky nakládaných kapar. Naposledy zlehka promíchejte, dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/tomato-panzanella-salad-recipe/