Na třešňový džus si možná vzpomínáte od babičky. Dnes se podíváme na recept na tento jedinečný nápoj. Je nejen velmi chutný, ale také zdravý. Díky pasterizaci si ho navíc můžete vychutnat nejen během léta, ale v každém ročním období. Příprava sice zabere nějaký čas, ale výsledek bude stát rozhodně za to. Jak si třešňový džus vyrobit a proč ho konzumovat?
Úžasné vlastnosti třešňového džusu
Třešňová šťáva má mnoho zdravotních benefitů, kvůli kterým byste na ni neměli zapomínat. Třešně obsahují draslík, vápník, hořčík, železo a zinek, ale také kyselinu listovou, betakaroteny a mnoho vitamínů (skupinu B a dále A, C, E a K). Navíc jsou plné vlákniny a podporují efektivní vstřebávání živin do těla. Pití tohoto džusu je mnohem příjemnější než polykání doplňků stravy, které mají obvykle velmi hořkou chuť. Třešně jsou sladké a džus je přímo lahodný.
Co budete potřebovat?
Třešňovou šťávu byste měli vždy připravovat během sezóny. Jestli máte na zahradě vlastní strom, bude to pro vás nejlepší. Jestli ne, počkejte na nákup plodů do července a potom se projděte na místní trh, kde je koupíte levně a budou v bio kvalitě. Na výrobu jedinečného třešňového džusu budete potřebovat 5 kilogramů zralého ovoce, 2 kilogramy cukru a 1 citron. Cukr můžete samozřejmě použít i třtinový, pokud ho máte radši. Na chuti to příliš mnoho nezmění.
Pracovní postup výroby třešňového džusu
Nejvíce času vám zabere třídění třešní a odstraňování stopek. Plody pečlivě proberte a nechte jen ty, které jsou čerstvé a bez poškození. Poté ovoce důkladně umyjte a odstraňte pecky. Do mísy prokládejte třešně s cukrem po vrstvách. Mísu zakryjte utěrkou a nechte pár hodin odležet. Potom je můžete dát ho hrnce (přes cedník). Vyzkoušejte sladkost nápoje a přidejte citronovou šťávu. Promíchejte, vařte 15 minut a poté horkou tekutinu nalijte do sklenic. Sklo pevně uzavřete a 10 minut pasterizujte jako obvykle.
Zdroj: https://www.stemilt.com/stem-blog/cherry-juice-health-benefits/