Stravování, Zdraví

Diabetici se musí v jídle krotit. Oblíbené ovoce si ale mohou dopřát i oni

Život diabetika znamená dodržovat stravovací režim, nehledě na roční období je při sestavování jídelníčku nutné dávat pozor na obsažené sacharidy v potravinách. V létě jsou stánky plné ovoce a zeleniny. Po kterých mohou cukrovkáři bez obav sáhnout, kterým druhům se musí naopak zdaleka vyhnout, aby nedošlo ke zhoršení jejich zdravotního stavu? Zjednodušeně řečeno, vhodné jsou méně sladké odrůdy, oproti tomu zakázané jsou sladké nebo přezrálé druhy.

Komplexní sacharidy jako základ

Jak žít s cukrovkou? Při dodržování pravidel se eliminují přidružené potíže, proto je dobré se soustředit na potraviny, které jsou vhodné, a neporušovat stravovací režim zakázanými produkty. K tomu se doporučuje vždy sledovat vlastní reakce těla na dané potraviny, protože nároky se mohou s věkem nebo s přidruženými chorobami měnit. U cukrovky se musí zejména kontrolovat hladina sacharidů, přičemž se doporučuje konzumovat komplexní sacharidy asi 5–6krát denně. Kromě pravidelnosti je nutné dodržovat i malé porce, aby nedošlo k výkyvům hladiny glukózy v krvi.

Doporučený článek:  Některé každodenní návyky snižují správnou funkci střev
Zdroj obrázku: Freepik

Doporučované komplexní sacharidy

Komplexní sacharidy jsou palivem pro mozek, takzvanému řídícímu centru těla nesmí dojít, protože v opačném případě dojde k návalům hladu, které se projevují jako „vlčí“ útoky na chladničku. V tom případě člověk zkonzumuje větší množství jednoduchých cukrů, které mohou ublížit, tím spíše diabetikovi, který má narušené fungování slinivky břišní. Každá porce tak musí obsahovat komplexní sacharidy. Které to jsou? Zejména jsou vhodné neslazené přírodní ovesné vločky nebo celozrnné pečivo, případně přírodní hnědá nebo divoká rýže či občasně celozrnné těstoviny.

Doporučený článek:  Chuť a křupavost chřestu se odvíjí od správného výběru a přípravy

Další makroživiny v diabetickém jídelníčku

Potraviny, které dále musí diabetik zařadit do svého jídelníčku, jsou bílkoviny nebo tuky z libového masa, mléčných výrobků, vajec nebo luštěnin, ořechů či semínek. Nesmí chybět ani ovoce a zelenina, tím spíše v letním období, kdy jsou tyto produkty sezónní. Mezi doporučované druhy patří borůvky, angrešt, ostružiny, jahody, červený a bílý rybíz nebo maliny, ze zeleniny pak celer, petržel, mrkev, cuketa, květák, brokolice nebo zelené listové saláty. Nejsou naopak vhodné potraviny, jako jsou červená řepa, černý rybíz, třešně, švestky nebo hroznové víno.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/best-fruits-for-diabetes/