Zdraví

Kopřiva patří mezi léčivé byliny dostupné každému

Kopřivu najdeme skoro na každém kroku. Je to plevel, který se vyskytuje nejen na loukách, ale také zahradách nebo ve městech. Je nutné si dávat pozor, aby vás nežahla. Je to sice nepříjemné a místo postižení bude chvíli svědit, ale pokud nemáte alergickou reakci, pupínek velmi rychle zmizí. Kopřiva má spoustu léčivých vlastností, které můžete pro své tělo využít. Má močopudné vlastnosti, usnadňuje trávení a také díky ní budete mít lepší pokožku, vlasy nebo nehty.

Doporučený článek:  Čaj z cistu pročistí tělo po létě

Jak můžete využít kopřivu?

Kopřiva je vytrvalou bylinkou, kterou najdete po celém světě. Ve většině zemí je považována za plevel, ale její léčivé vlastnosti jsou podstatnou součástí nejen domácího léčitelství. Je užitečná pro lidi i pro zvířata. Jejími listy se živí některé druhy motýlů. Léčivé vlastnosti kopřivy jsou přitom známé už několik století. Kopřivu poznáte nejen podle tvaru listů, ale také podle toho, že pálí.

Na jejích listech najdete žahavé chloupky, které fungují jako jehly, pokud se jich dotknete. Během dotyku se uvolní tekutina a chloupek se rozbije a kvůli tomu se snadno dostane do pokožky. Ihned se objeví malý puchýř nebo pupínek, který ale velmi rychle zmizí, pokud si místo nebudete škrábat. Zarudnutí, otok nebo necitlivost jsou další důsledky žahnutí.

Doporučený článek:  Při patních ostruhách přinese úlevu jedlá soda
Zdroj obrázku: Freepik

Listy i kořen obsahují spoustu prospěšných látek

Listy a kořeny kopřivy obsahují živiny, jako jsou vitamin A, C nebo K, ale také vápník, fosfor, draslík nebo sodík. Mimo jiné v ní najdete také kyselinu linolovou, palmitovou nebo olejovou. Některé z těchto látek mohou chránit naše tělo před volnými radikály. Není to ale jediná výhoda použití kopřiv. Může vyléčit například bolesti v kříži.

Kopřiva se hodí například na léčbu nezhoubného zvětšení prostaty, ale hodí se celkově na léčbu problémů s močovými cestami. Není ovšem jasné, jestli by kopřiva dokázala nahradit klasickou léčbu. Může se používat také k léčbě vysokého krevního tlaku.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nettle-leaf#1, https://www.britannica.com/plant/stinging-nettle, https://www.medicalnewstoday.com/articles/stinging-nettle-rash, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea