V létě je jahod všude plno. Na zahradách i trzích se to jen červená a stačí přemýšlet, co z nich připravit za dobroty. Jestli je milujete, určitě je trháte rovnou z keříku. Buďte ale opatrní, protože jahody mohou způsobit alergickou reakci. Jestli se vyrážka neobjeví, máte vyhráno. Jahody jsou totiž nejen prospěšné pro zdraví, můžeme je použít při vaření mnoha lahodných pokrmů.
Jahody obsahují nejen vitamin C
Jahody jsou plné především vitaminu C, který nejenže podporuje imunitní systém, ale také jím doplníte živiny, které jsou pro tělo potřebné. Jen tři jahody se vyrovnají šťávě z jednoho citronu. Do těla dostanete nejen céčko, ale také antioxidanty, které příznivě působí na naše orgány i pokožku. Proto po jahodách sahejte co nejčastěji, protože v létě jsou snadno dostupné.
Jahody ale obsahují také železo, hořčík nebo omega-3 mastné kyseliny. Jahody pozitivně ovlivňují práci sleziny. Také ochraňují slinivku břišní. Pokud máte problémy s močovým měchýřem, pomocí jahody můžete snížit bolest. Jahody navíc fungují jako přírodní bělidlo na zuby, stačí si jimi po nich přejíždět. Nezapomínejte si ale zuby pravidelně čistit i po bělení tímto ovocem.
Pro koho jahody nejsou vhodné?
Jahody zlepšují chuť k jídlu a slouží také jako přírodní afrodiziakum. Nejsou ovšem vhodné pro každého právě kvůli možné alergické reakci. Nedoporučují se kojícím ženám, protože alergenní látky mohou snadno přejít z mléka do krve dítěte a vyrážka se objeví právě u něj. Alergici pak nemohou jahodu ani olíznout, nemohou sníst dezert, který jahody obsahuje.
Pozor by si měli dávat také lidé, kteří mají problémy se střevy nebo syndrom dráždivého tračníku. Nevhodné jsou také pro lidi s alergií na salicyláty, ale také by je neměli jíst ti, kteří užívají betablokátory.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/strawberry-allergy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/strawberries, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry,