Rady a tipy

Narcisy díky několika trikům vydrží ve vodě mnohem déle krásné

Narcisy jsou krásné žluté květiny, které v nás evokují jarní náladu. Jsou spojené hlavně s Velikonocemi, ale bohužel to nejsou trvalé rostliny, které by ve váze vydržely dlouho. Jestli si chcete užít jejich vůni a krásu déle než pět dní, prozradíme triky, jak na to. I narcisy totiž potřebují kvalitní péči, bez které to nepůjde.

Jaké vybrat narcisům místo?

Ještě než si narcisy natrháte nebo koupíte, musíte jim vybrat vhodné místo, aby se jim dařilo. Nejlépe pokvetou mimo dosah radiátorů nebo jiných zdrojů tepla, protože velké horko jim nedělá dobře a rychle uvadnou. Nemají rády ani průvan nebo sluneční paprsky. Nejvhodnější místo tak bude na jídelním stole nebo v zákoutí, kde budou mít dostatek světla. Jakmile máte místo, můžete se vrhnout na rostliny samotné.

Doporučený článek:  Čištění trouby už nemusí být horor. Ženy s nadšením sdílejí trik, který celou práci usnadní

Nejdříve se postarejte o jejich stonky. Ty potřebují seříznout nejlépe v úhlu 45 stupňů, v délce asi 3 centimetry. Narcisy budou lépe absorbovat vodu a vydrží tak mnohem déle. Záleží také na tom, do jaké vázy narcisy dáte. Potřebují hlavně čistou vázu, která bude mít široké hrdlo. Tím zamezíte šíření bakterií do všech květin, pokud se na jedné z nich objeví. Nezapomeňte také odstraňovat spodní listy, které by neměly být ve vodě.

Zdroj obrázku: Freepik

Narcisům můžete pomoci různými triky

Narcisy můžete pěstovat i bez vody, není to nijak těžké. Ve váze pak vydrží 3 až 5 dní. Není to mnoho, ale životnost jim můžete snadno prodloužit. Nejen zastřižením stonků, ale také jinými triky si jejich pobyt na stole můžete užít o mnohem delší čas. Nejvhodnější je dešťová voda, která neobsahuje chlor. Jestli tu možnost nemáte, nechte vodu z kohoutku několik hodin stát a potom ji nalijte do vázy.

Doporučený článek:  Přírodní mýdla nezatěžují pokožku ani planetu

Narcisy nikdy nedávejte do jedné vázy společně s jinými druhy květin, protože jim to nesvědčí. Do vody pak můžete přidat kyselinu citronovou nebo půl tablety aspirinu. Voda vydrží déle čerstvá, i tak ji ale každý den vyměňte. Můžete k ní přihodit také několik kostek ledu, protože při nižších teplotách budou rostliny vadnout pomaleji.

Zdroj: https://www.livingetc.com/advice/how-to-take-care-of-daffodils-in-a-vase