Rajčatová šťáva není pro každého. Mnoho lidí má vůči červenému zeleninovému džusu výhrady. Máme pro vás ale 5 důvodů, proč byste právě po této šťávě sáhnout měli. Nejen že obsahuje velké množství vitamínů, ale také má mnoho léčebných účinků a pomáhá při hubnutí. A nebojte, tuto šťávu si můžete dochutit dle svých představ. Stačí dodat trochu bazalky, pepře nebo cukru a určitě si rajčatovou šťávu zamilujete.
Pozitivní vlastnosti rajčatové šťávy
Rajče jako takové obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mezi ty hlavní, které jsou zde obsaženy, patří vitamín E, vitamín K, draslík, mangan, měď, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo. Díky této šťávě tak pohodlně najednou doplníte veškeré nutričně důležité složky, které byste měli za den spořádat. Navíc jsou rajčata velmi málo kalorická!
První důvod: zdroj antioxidantů
Rajčatová šťáva obsahuje nejznámější antioxidant, a to lykopen. Tato sloučenina bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky. Je vhodná při léčbě rakoviny, cukrovky i při léčbě srdečních chorob. Dle výzkumů vědci došli k závěru, že obsah lykopenu v potravě zpomaluje nebo zastavuje růst rakovinových buněk.
Druhý důvod: pro zdravé srdce
Nesolená šťáva z rajčat snižuje vysoký krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu.
Třetí důvod: srážlivost krve
Tato kouzelná šťáva zabraňuje abnormálnímu shlukování krevních destiček, a tak pozitivně bojuje se srážlivostí krve.
Čtvrtý důvod: redukce hmotnosti
Jelikož rajče obsahuje velké množství vlákniny, způsobuje na dlouhou dobu pocit sytosti. Látky obsažené v této šťávě pomáhají stimulovat produkci keratinu, který zvyšuje schopnost těla spalovat tuky. A jelikož je rajče málo kalorické, je k redukci hmotnosti jako dělané.
Pátý důvod: detoxikace organismu
Játra i ledviny detoxikují náš organismus. Přírodní chlór, který je v rajčeti obsažen, podporuje správnou funkci jater a ledvin. Síra obsažená v rajčeti zase chrání před infekcemi právě těchto orgánů.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice