Zdraví

Způsob přípravy pokrmu ovlivňuje, nakolik tělu prospěje

Jídlo musí být nejen chutné, ale také nutričně hodnotné, abyste tělu dodali veškeré vitaminy, minerály a další látky, které jsou nezbytné k jeho fungování. V zelenině, ovoci i masu najdete spoustu cenných složek a tím, že se naučíte správně jíst, je udržíte v těle mnohem déle. Tím pádem se budete delší dobu cítit lépe.

Nikdy nevylévejte vývar, protože je plný vitaminů ze zeleniny

I když si připravujete vařenou zeleninu a vývar z ní zrovna nevyužijete, nikdy ho nevyhazujte. Na jeho základě si můžete připravit omáčku nebo polévku, která vás dostane z nachlazení nebo kocoviny. Do vody při vaření zeleniny dejte alespoň jednu lžičku tuku, protože některé z vitaminů se rozpustí právě v tucích – A, D, E nebo K.

Doporučený článek:  Černý česnek se liší barvou, chutí i konzistencí
Zdroj obrázku: Freepik

Dbejte na to, abyste potraviny nepřipravovali při vysokých teplotách. Pečení nebo smažení může způsobit, že potraviny budou karcinogenní. Vynechte z jídelníčku smažené potraviny, jako jsou hranolky nebo smažený sýr, a odpusťte si sladké sušenky, suchary nebo toasty. Pokud budete nezdravé produkty jíst opakovaně, mohou se do těla dostat škodlivé látky, které způsobí tloustnutí a také zdravotní problémy. Zeleninu i maso duste nejlépe v páře nebo uvařte.

Dávejte si pozor, jaké potraviny mezi sebou kombinujete

Velký vliv na to, jestli si v těle udržíte minerály a vitaminy, má způsob přípravy, ale také kombinace potravin. Jestli sníte najednou maso a salát, tělu tím dodáte veškeré živiny. Maso obsahuje železo, spojit můžete například i brokolici s hořčicí. Opačným příkladem toho, jaké potraviny by se neměly míchat, je okurka a rajče. Okurka totiž obsahuje enzym askorbát, který zničí veškerý vitamin C v ostatních produktech.

Doporučený článek:  Bolesti zad se nevyhýbají nikomu. Včasný zásah předejde ještě horším problémům

Ryba obsahuje jód, a pokud ji smícháte s brukvovitou zeleninou, jód se nedostane do těla v množství, jaké je nutné. Mnoho lidí je zvyklých zeleninu a ovoce před konzumací oloupat. Bohužel ale nejzdravější je jíst produkty, které nejsou oloupané. Ve slupce se totiž vitaminů a minerálů nachází nejvíce. Pokud tedy nemusíte, jablka ani okurky neloupejte, pouze je umyjte a snězte. V cuketě, lilku a paprice navíc najdete spoustu vlákniny.

Zdroje:
https://www.chp.gov.hk/en/static/100022.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218749/
https://www.healthline.com/nutrition/food-toxins-that-are-concerning
https://www.healthline.com/nutrition/cooking-nutrient-content
https://exclusives.ca.uky.edu/2021/fcs/fruit-and-vegetable-peels-contain-many-nutrients