Naše stravovací návyky ovlivňují duševní zdraví a celkovou psychickou pohodu. Odborníci se zaměřili na konkrétní potraviny a zkoumali, které z nich mají vliv na vznik různých druhů rakoviny. bmj.com/content/360/bmj.k322″>1] Přinášíme seznam.
Čeho byste se měli vyvarovat?
Vyvážená strava plná vitamínů a minerálů je důležitá nejenom pro udržení štíhlé postavy. Přispívá také k správnému fungování těla a udržení zdraví a sil. Pestrá a výživná strava je klíčem k minimalizaci rizik onemocnění, jako je obezita, cukrovka, hypertenze nebo ateroskleróza. Jakým potravinám je lepší se vyhnout, abyste si udrželi zdravé srdce? Především bílému chlebu, margarínu, plnotučnému mléku a nápojům syceným oxidem uhličitým. Pokud jde o prevenci výskytu rakoviny, jsou doporučení vědců podobná. Konzumace průmyslově zpracovaných potravin jako například uzenin, slazených snídaňových cereálií, sodovek, hranolků, zmrzliny, hotových jídel, mražené pizzy a omáček na těstoviny negativně ovlivňuje zdraví. [1]

Lákadlo v podobě obalu
Podle Imperial College London může být nadměrná konzumace vysoce zpracovaných potravin spojena se zvýšeným rizikem rakoviny. Málokdo o tom však přemýšlí. Více pozornosti je věnováno reklamám, které propagují toto jídlo jako levnou a rychlou volbu. Pravdou však je, že tyto potraviny obsahují spoustu soli, cukru, nezdravé tuky a další umělé přísady. Britští vědci studovali stravu dospělých a zjistili, že jídelníček plný průmyslových potravin zvyšuje riziko onemocnění rakovinou, a to hlavně prsou, vaječníků a mozku. Eszter Vamosová, jedna z autorek studie z Imperial College London’s School of Public Health, uvedla, že ačkoli analýza nenaznačuje příčinnou souvislost, existují důkazy, že omezení konzumace vysoce zpracovaných potravin má příznivý vliv na zdraví. Vysoce zpracované potraviny lákají především lidi, kteří mají málo času na přípravu jídel. Navíc bývají levné. [2]
Zdroje: [1] https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322 [2] https://www.upi.com/Health_News/2023/02/01/study-processed-foods-linked-cancer/2811675228361/