Cibule zvýrazňuje chuť mnoha jídel, takže se nachází téměř v každé kuchyni. Vyznačuje se intenzivní vůní, která není každému příjemná. Existuje však několik způsobů, jak se můžete zápachu zbavit z rukou, nádobí, nožů i úst.
Oblíbená cibule
Cibule má charakteristickou štiplavou chuť a vůni. Obsahuje cenné vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho má nízký obsah kalorií. Cibule je přírodní antibiotikum a pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Mnoho lidí ji rádo používá také jako domácí lék na kašel.
Cibule je obzvláště bohatá na vitamin C a vitaminy skupiny B. Kromě toho je zdrojem draslíku, vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu a síry. Je také třeba zdůraznit, že cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětu, snižují triglyceridy a hladinu cholesterolu. Podle odborníků může pravidelná konzumace cibule také pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Jak se zbavit zápachu z cibule
K velkým kladům cibule patří i to, že má antibakteriální a anti-aging účinky. Cibule lze v kuchyni použít různými způsoby. Funguje syrová i po tepelném zpracování. Její intenzivní vůně je někdy obtížné se zbavit, a to z rukou, ale i kuchyňského náčiní. Existuje hned několik způsobů, jak toho dosáhnout. Konzumace cibule je také spojena s následným nepříjemným zápachem z úst.
V této situaci je skvělým řešením káva. Stačí rozkousat jedno zrnko, abyste se zbavili problému. Užitečné je také žvýkání petržele, listu máty nebo citrónové kůry. Chcete-li se zbavit zápachu cibule z nádobí a nožů, musíte je umýt v roztoku kuchyňské soli. Totéž platí i pro ruce. Chcete-li se zbavit cibule, stačí ponořit ruce do vody se solí. Kromě toho může být zápach cibule neutralizován namočením zeleniny do vody před krájením. Stačí několik minut, aby během zpracování nebyl v místnosti cítit intenzivní zápach.
Zdroj: https://www.homemadesimple.com/kitchen/how-to-get-rid-of-onion-smell/, https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits, https://www.verywellhealth.com/will-an-onion-in-the-room-stop-a-cold-or-the-flu-770452, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7430960/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949817301369